Expertens tips: Viktigt med en bra "suris"

Surdegsbakning är enkelt! Jag lovar. Allt har att göra med vilken nivå du väljer att lägga dig på. Krångla inte till det – slutresultatet blir bra ändå.

Ska ni inte baka de närmaste dagarna eller rent av månaderna så ställ surisen i kylen och låt den vila.

Ska ni inte baka de närmaste dagarna eller rent av månaderna så ställ surisen i kylen och låt den vila.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2019-02-23 15:00

Autolys, vänta, bulkning, hydrering, levain, vikning, vänta, dinkel, emmer, procent och så något Ölandsvete från någon ekologisk bonde långt ut på någon udde. Absolut, ska du tänka på allt det här så blir det svårt med surdegsbakning och många ger upp tidigt.

Men surdegen uppfanns inte på Söder av någon modern hipster utan har funnits i tusentals år. Det äldsta bröd forskare har funnit ska vara upp mot 14 400 år, inte stod den tidens människor med stora plastbunkar överallt som pös, veks och vilades i kylar.

Så jag tänker trampa på många inbitna surdegsbagares ömma tår nu. Men vänta lite innan ni skriker er hesa, alla är nybörjare inledningsvis, och därför tänker jag ge ett så enkelt tips att alla kan bli inbitna surdegsbagare på sikt.

Surdeg är inte bara väldigt gott utan också väldigt nyttigt – mina barn verkligen älskar det – smak och konsistens är helt annorlunda gentemot annat bröd.

Visst, det tar tid från start till klart bröd men den väntan sker ändå i kylen så det är inget ni behöver stå och titta på – även om det är lite fascinerande.

Det viktiga är en bra surdegsstart, ”suris”, alltså det som är jästen. Dessa bakterier är fantastiska och det är många nattgäster i vårt hem som blivit skrämda när det börjat pysa och bubbla i köket.

Starta surdegen enligt receptet, det tar några dagar att få igång den. Ska ni inte baka de närmaste dagarna eller rent av månaderna så ställ surisen i kylen och låt vila. Har den stått länge så kan det ta några dagar att få igång den.

Det blir inte bättre suris bara för att man har ärvt den från moster Olga som startade den 1962, även om det förstås känns roligare, var alltså inte rädd att göra en ny om den gamla dör. När det är dags för bakning så matar du surisen ett par timmar innan du börjar, till en konsistens något tjockare än pannkakssmet. Blanda degen enligt recept med det mjöl du själv önskar, jag rekommenderar att man använder lite finare mjölsorter för det blir bättre och godare, men börja med enkla och billiga varianter tills tekniken sitter. Lägg sedan degen i en rektangulär plastlåda i lagom storlek med rikligt med mjöl runt om så att den inte fastnar, och ställ in i kylen. Låt bara ligga nu och vila i 12–24 timmar. Inte så jobbigt va?

Ta ut degen och dela den i två bitar. Lägg ner försiktigt i brödformar, på med mjöl och in i kyl. Låt nu jäsa i ytterligare 12–24 timmar.

När det är dags tar du ut degen i rumstemperatur en timma innan du bakar ut bröden.

Klart! Svårare än så behöver det inte vara, till att börja med. Brödet är nu syrligt, det har fått jäsa länge så smakerna kommer att framhävas och det är nyttigt.

När ni blir varma i kläderna är det spännande att fördjupa sig i mystiken kring brödet och att experimentera med olika mjölsorter, tider och temperaturer. Vill ni inte starta en suris så fråga på ett bageri om de vill sälja lite, de är säkert inte omöjliga till det.

De här tipsen är ett bra sätt för er som kan tycka att det är lite besvärligt att få till alla moment i surdegsbakning. Lycka till – det tar tid, men det är inte svårt!

Värt alla timmar. Surdegsbröd är gott och dessutom väldigt nyttigt, skriver Conny Gustafsson.
Värt alla timmar. Surdegsbröd är gott och dessutom väldigt nyttigt, skriver Conny Gustafsson.
Starta surdeg Brödbak på enkelt vis

Rågsurdeg är lite enklare att få igång än vete.

Dag 1: Tag 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl, gärna ekologiskt. Konsistensen ska vara något tjockare än pannkakssmet. Förvara i en burk gärna med en gummiring i toppen och i rumstemperatur.

Dag 2: Blanda 1 dl ljummet vatten med 1 dl rågmjöl och vänd ner i burken från dag 1 och låt stå i rumstemperatur.

Dag 3: Samma igen, 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl, blanda och låt stå ute.

Dag 4: Nu ska surdegen förhoppningsvis vara klar att bakas med. Om ni inte ska baka så ställ in degen i kylen om den kommit igång ordentligt med bubblandet. När ni ska baka så matar ni på igen på samma vis som innan. Efter 2–3 timmar ska det bubbla ordentligt. Gör på samma sätt om ni vill starta på vetemjöl eller annat mjöl. Jag använder samma surdeg till allt. Är ganska prestigelös i mina älskade degar och vaknar gärna upp med längtan efter att få börja baka.

6 dl kallt vatten

1 dl surdeg

½ dl honung eller sirap

1 kg vetemjöl men kan absolut bytas mot annat mjöl

25 g havssalt

1) Om ni känner er osäkra på hur er suris mår och inte vill misslyckas i början, ja vad tusan – blanda i 10 g jäst så slipper ni köpa ert bröd den dagen. Släpp prestigen, låt detta vara kul och utvecklas med tiden.

2) Bakar ni ofta, typ inom tre dagar så spara en liten degklutt från det baket i kylen och blanda ner i er nya deg. Blir ännu godare!

Blanda vatten med surdegen, honungen, mjölet och den eventuellt sparade degklutten lite försiktigt i några minuter.

Blanda på medelhögfart i 10 minuter.

Tillsätt saltet och blanda runt i 5 min till.

Ta upp degen och lägg den i en oljad plastlåda med lock eller plastfilm, strö lite mjöl över, ställ in i kyl och vila i 12-24 timmar.

Vippa ut degen på ett lätt mjölat bord. Dela den i tre lika stora delar och lägg i oljade brödformar. In i kyl igen i 12-24 timmar.

Ta ut och låt vara i rumstemp 1–4 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Skicka sedan in bröden i ugnen och sänk till 190 grader. Baka av i ca 35–45 min men kolla med en termometer att den kommer upp till 92-94 grader i innertemp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!