Trygghetssystemet fungerar inte för oss

Svenska politiker, myndigheter och näringslivsbolag måste omedelbart sluta propagera för nyföretagande. Arbetsförmedlingen ska förbjudas att uppmana arbetslösa att starta företag.

Janne Näsström menar att staten har ett stort ansvar för egenföretagarna i kristider.

Janne Näsström menar att staten har ett stort ansvar för egenföretagarna i kristider.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Debatt2020-03-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den rådande situationen med 10 000-tals småföretagare som hotas av snar konkurs och livstids skuldsättning i händerna på inkassobolag visar att trygghetssystemet, som vi småföretagare betalar lika mycket för som andra, inte fungerar.

Istället ska staten skyndsamt tillsätta en utredning om hur en grundläggande trygghet ska kunna garanteras den som tar personligt ansvar för sin försörjning. Först när åtgärderna är på plats, kan propaganda för nyföretagande åter tillåtas. Jag förväntar mig inte samma trygghet som anställda har, företagande är riskfyllt till sin natur, men människor ska inte få hela sina liv förstörda.

Det stora problemet är att ytterst få politiker och tjänstepersoner i den näringsfrämjande sfären har egna erfarenheter av att ha hela sin försörjning på egen F-skattsedel. De har på sin höjd haft ett hobbyföretag vid sidan om en anställning, för att sätta guldkant på tillvaron.

Ett förflutet som anställd chef i ett storföretag är ingen merit, tvärtom ger det en skev bild i förhållande till småföretagarnas verklighet.

Företagande är en färdighet som bara kan förvärvas genom egen erfarenhet. Det är förödande att inkompetenta personer tillåts leda andra människor i fördärvet. Till exempel saknas ofta grundläggande kunskap i företagsekonomi, vilket leder till att hugade företagare får veta att de har längre kostnader och kan konkurrera med lägre pris. Alla med kunskap i företagsekonomi vet att sanningen är den motsatta. I brist på skalfördelar har de minsta företagen de högsta kostnaderna.

Vad som akut måste göras är följande:

• En ny insolvenslagstiftning, alltså regler om konkurs. Sverige är idag det land som hårdast straffar konkursade företagare i hela OECD. Straffet för ett misslyckande kan bli utmätning ned till existensminimum resten av livet.

• Riktigt riskkapital till småföretagare. Idag disponerar storbolagen vårt gemensamma pensionssparande, medan småföretagare är hänvisade till egna besparingar, banklån med personlig borgen och inteckningar i fast egendom samt en sammanboende med tillräckligt hög lön av anställning för att ensam klara familjens försörjning.

• Certifiering av rådgivare som arbetar med småföretag. Till kraven borde höra minst fem års erfarenhet av eget företag på heltid och validering av kunskaperna i företagsekonomi.

• Näringsfrämjare och arbetsförmedling måste informera blivande företagare om de risker som är förenade med att ta personligt ansvar för sin försörjning. Att strunta i det ska få kännbara konsekvenser.

Så länge detta och ytterligare åtgärder inte är på plats, ska politiker, myndigheter och andra näringsfrämjare avråda människor från att lämna en anställning eller A-kassa för att starta företag.

Janne Näsström, Heltidsföretagare