Snabba politiska kursändringar

En väl fungerande svensk regering i våra dagar bör bestå av ideologiskt närstående partier. Så är inte fallet idag.

Debatt2020-02-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Januariöverenskommelsens fyra partier, regeringspartierna S och MP och samarbetspartierna C och L, står ideologiskt långt från varandra. Att samarbetet ändå kom till stånd berodde främst på att S gjorde stora ideologiska eftergifter till C och L för att få behålla den viktiga regeringsmakten. 

MP har inom regeringen öppet revolterat mot S krav på stramare invandringspolitik. S eftergifter till främst C har medfört protester och nästan uppror inom LO-leden där 34 procent uppger att de vid val idag skulle rösta med SD och bara 26 procent med S. Inom IF Metall är 79 procent män. Enligt senaste Sifosiffror hade SD stöd av 40 procent av LO-männen och S bara av 20 procent. Bland LO-kvinnorna däremot skulle 33 procent rösta på S och 26 procent på SD. Även V vinner en del anhängare på S bekostnad. 

Före valet 2018 uteslöt V att ha någon form av samarbete med borgerliga partier och dessa i sin tur  med V. C och L förklarade då att Alliansen gällde. Ideologierna hindrade samarbete. Sedan något år har  det skett snabba kursändringar. Ideologierna börjar få underordnad roll. Nya politiska begrepp har tillkommit. M, KD, V och SD bildar en riksdagsmajoritet som i pressen kallas Oppositionspartierna och av Centerns tillförordnade partiledare Missnöjeskoalitionen. 

Både M och SD har deklarerat att de vill avsätta regeringen medan V framgångsrikt har visat  att man inte som C och L krävt helt kan åsidosätta partiets inflytande. Tillsammans har de fyra ideologiskt olika M, KD, V och SD hittills stoppat centerförslagen att liberalisera Arbetsförmedlingen och ingångsavdrag för att sänka arbetsgivaravgiften för att anställa nyanlända och unga. Bristande effektivitet anges som orsak. De fyra har även av regeringen genom utskottsinitiativ framtvingat mer pengar till välfärden.

Vi ser att på kort tid har i Sverige helt oväntat tidigare omöjliga politiska samarbeten uppstått. 

Carl-Erik Bladh, Gamleby, Filosofie magister med huvudvikt på statsvetenskap och historia

Läs mer om