Öppna tingsrätten i Västervik igen

I vårt demokratiska samhälle är domstolarnas rättskipande verksamhet central. Kristdemokraterna vill därför bryta trenden med nedlagda domstolar runt om i landet.

Västerviks tingsrätt bör öppna igen, menar företrädare från Kristdemokraterna på både lokal och nationell nivå.

Västerviks tingsrätt bör öppna igen, menar företrädare från Kristdemokraterna på både lokal och nationell nivå.

Foto: Anders Steiner/arkiv

Debatt2019-11-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Istället lanserar vi en kraftig förstärkning av domstolarna. Det är dags att sluta centralisera den dömande makten.

Antalet tingsrätter har halverats, från 96 i slutet av 90-talet till endast 48 idag. Syftet har varit att effektivisera och säkerställa att alla domstolar har tillräckligt många mål för upprätthålla kompetensen. Men vår bedömning är att utvecklingen har gått för långt, särskilt när vi kan förvänta oss en kraftigt ökad målinströmning. Sveriges domstolar bedömer att måltillströmning i brottmål kommer öka med 35 procent mellan 2015 och 2022. Vi avsätter därför 440 miljoner nästa år, 450 miljoner 2021 och 560 miljoner 2022 för att etablera domstolar på fler platser. Detta är utöver den otillräckliga satsning som regeringen lägger.

En plats vi har identifierat som en lämplig plats är Västervik. Tingsrätten i Västervik är nedlagd sedan över tio år och byggnaden är numera kommunhus. Men Kristdemokraterna menar att en tingsrätt bör etableras där igen, precis som på ett antal andra platser i Sverige som Värnamo, Örnsköldsvik, Arvika och Katrineholm. Rättssamhället behöver vara lokalt närvarande. Vi har tidigare förslagit 10 000 fler poliser, vi vill knyta en polis till varje skola för en naturlig kontaktyta mellan rättsväsendet och ungdomar och öka den lokala närvaron. Då måste vi också fullfölja den tanken och se till att domstolarna får kapacitet att hantera fler brott och finnas lokalt.

Känslan av att staten sviker hänger snarare samman med det offentligas kärnuppgifter: ökande vårdköer, ojämlikhet i vård och omsorg beroende på var man råkar bo och ett mer frånvarande rättsväsende. Vi har sedan tidigare omfattande förslag på dessa områden.

Att flytta en myndighet kan vara positivt, men alltför ofta blir det dyr och ineffektiv symbolpolitik. Centrala myndigheters huvuduppgift är ju inte att flytta jobb till vissa orter, utan att hålla hög kvalitet i förvaltningen. 

Utöver fem nya tingsrätter behövs en ny hovrätt. Karlstad har både tingsrätt och förvaltningsrätt och därmed hög juridisk kompetens och bedöms därför vara en lämplig ort för en sådan. Även kammarrätterna har stora problem med ärendebalansen. Malmö bör därför få vara säte för en ny kammarrätt. Slutligen bör en ny hyres- och arrendenämnd inrättas i Örebro.

Kristdemokraterna menar att en ny Alliansregering behöver satsa på hela rättskedjan och vända trenden med en allt större centralisering av domstolarna.