För ett hållbart arbetsliv i Kalmar län

Debatt2019-03-26 16:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens megatrender i form av digitalisering, globalisering, flexibilisering, urbanisering och en åldrande befolkning utmanar särskilt platser som Kalmar län. Att förstå hur dessa strukturförändringar påverkar vår regionala arbetsmarknad är en förutsättning för att vi tillsammans ska kunna utveckla ett attraktivt och hållbart arbetsliv i Kalmar län.

Klyftorna mellan länen i Sverige har ökat under de senaste 30 åren vad gäller BNP per capita. Det visar en rapport från 2016 framtagen av Martin Henning (med flera). De regionala skillnaderna kan vara problematiska. En OECD-rapport från 2018 visar till exempel att länder med stora regionala skillnader vad gäller individers arbetsmarknadsposition och mer eller mindre säkra anställningsformer skapar stora regionala skillnader i välbefinnande. Trots detta ser vi vägar framåt. En OECD-rapport från 2016 berör den framtida arbetskraftsförsörjningen i Kalmar län och pekar på arbetsgivarnas betydelse för att genom utbildning och kompetensutveckling skapa tydliga karriärvägar i regionen. Vid sidan av arbetsgivarnas ansvar behövs samordning inom arbetsmarknadspolitiken, utbildningspolitiken och den regionala utvecklingspolitiken. Genom regionala partnerskap bland offentliga aktörer och näringsliv ökar chansen att identifiera kompetensbehov och utveckla system för lärande som främjar jobbskapande och regional utveckling.

Enligt SCB har andelen tidsbegränsade anställningar fördubblats från 8 procent år 1990 till 15 procent år 2017 för alla anställda i åldern 15-74 år i Sverige. Å ena sidan kan det ses som positivt att det skapas frihet i relationen till arbetsgivare genom att arbetstagaren själv kan välja när, var och hur hen vill arbeta. Å andra sidan kan det ses som negativt att arbetstagaren samtidigt kan bli ansvarig för allt från att tillhandahålla arbetsverktyg till att inneha rätt kompetens. Rörligheten på arbetsmarknaden skapar ökade kostnader för rekrytering och konflikthantering när system för schemaläggning, lönesättning och befordran påverkas. Samtidigt ökar både sjuknärvaro och sjukfrånvaro, inte minst i kvinnodominerade sektorer och yrken där kontakter med medmänniskor utgör ett centralt inslag. Ett arbetsliv som både är flexibiliserat och intensifierat sätter press på individer. När tid och energi blir en bristvara försämras förutsättningarna för bland annat kreativitet och förmågan att reflektera. Dessa negativa trender kan dock mötas med en rimlig arbetsmängd, resurser att möta krav, stöd från kollegor och chefer, ett tillåtande samtalsklimat, goda möjligheter till personlig utveckling samt goda möjligheter att förena arbete och övrigt liv.

Vi tror på samverkan där politiker, näringsliv och forskare tillsammans försöker förstå och hantera de organisatoriska och samhälleliga förutsättningarna för, och konsekvenserna av, de strukturförändringar som leder till utanförskap i relation till arbetsmarknaden, samt till ett fragmentiserat och intensifierat arbetsliv. Vi är många som måste hjälpa till och dela på ansvaret för länets fortsatta utveckling. För vår del, på Länsförsäkringar Kalmar län, faller det sig naturligt att bidra med vad vi kan eftersom vi är ett bolag som ägs av 120 000 länsbor i Kalmar län. Vår vision är att vi, tillsammans, skapar trygghet och möjligheter för en hållbar framtid. Med det sagt så hoppas samtliga av oss att de seminarier som vi arrangerar i länet under april 2019 under namnet Framåtblick Kalmar län får stor uppslutning och blir viktiga bidrag i detta framåtblickande arbete.