Europa ska bekämpa terrorn

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm är fortfarande i färskt minne hos svenskarna.

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm är fortfarande i färskt minne hos svenskarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2019-05-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Terrorhotet i Europa är fortsatt högt. Ett stort antal européer har rest och anslutit sig till IS. Terrorismen har också slagit till med hänsynslösa dåd i många europeiska länder. Här i Sverige minns vi fortfarande den fruktansvärda attacken på Drottninggatan.

Vi måste tillsammans samla kraft för att stoppa terrorister som vill attackera vår demokrati, frihet och vårt sätt att leva. Sverige och Europa ska ha de lagar och regler som krävs för att bekämpa terrorismen.

Mycket borde redan vara på plats, men låt oss nu göra mer rätt än fel framåt. Här har EU en helt central uppgift.

Moderaterna vill därför stärka EU:s polisbyrå, Europol, med fördubblade resurser och utökade befogenheter. En särskild satsning ska göras på Europols antiterrorcenter.

Runt om i Europa får extrema trossamfund utländska pengar och bidrag. Avsikten är att sprida ideologier som inte går att förena med våra demokratiska värderingar. Det bidrar till radikalisering och i värsta fall terrorism. Därför vill vi införa gemensamma regler för att utländsk finansiering av extrema trossamfund ska stoppas i hela Europa. Extremism och uppvigling till terrorism hör inte hemma här.

Sverige ska också gå med i den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, som ska ges i uppdrag att arbeta mot terroristbrott. Det måste även bli lättare för europeiska länder att dela information med varandra i brottsbekämpande syfte.

Samtidigt behövs ett flertal insatser på hemmaplan. Det ska vara kriminellt att delta i terroristorganisationer, och straffen för terroristbrott ska skärpas. Den som begår terroristbrott och har dubbelt medborgarskap ska bli av med sitt svenska medborgarskap. I vår budget föreslår vi dessutom att Säkerhetspolisen ska få extra resurser för att punktmarkera IS-återvändare.

Nu står Europa inför ett vägval. Antingen går vi mer mot splittring – eller så håller vi ihop Europa och tar tag i de problem som är genuint gemensamma. Att bekämpa terrorismen mer kraftfullt är avgörande för att öka tryggheten och säkerheten i Sverige och Europa.