En mänsklig rättighet att få skydd

Den 22 februari är det den Internationella Brottsofferdagen.

I dag är det den internationella brottsofferdagen, en dag som enligt skribenterna, tyvärr, behövs.

I dag är det den internationella brottsofferdagen, en dag som enligt skribenterna, tyvärr, behövs.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Debatt2020-02-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Initiativet till dagen togs av Björn Lagerbäck, dåvarande ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund, 1989. Då uppmärksammas brottsoffers, vittnens och anhörigas situation över hela Sverige. Det behövs!

Den kriminalpolitiska debatten går just nu varm och det är självklart av största vikt att både driva ett brottsförebyggande arbete och att akut stävja den grövsta brottsligheten. Det är en mänsklig rättighet att slippa utsättas för våld och övergrepp. Dock är det faktiskt också en mänsklig rättighet att få skydd och stöd om du utsätts.

Även du som är anhörig till en brottsutsatt eller du som har bevittnat ett brott kan vara i behov av stöd och hjälp. Tyvärr så vet inte alla om att de har rätt till stöd eller var de kan få det. Särskilt vittnen och anhöriga tenderar också att glömmas bort eller falla mellan stolarna.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften tillbaka. Vi har brottsofferstödjare och vittnesstödjare i hela landet. Vi önskar att alla kände till att det finns stöd att få när man drabbats av brott, vi ser samtidigt att ett ökat antal personer kontaktar oss. Vi finns till för dig!