Det måste bli lättare att jaga skarv

Sveriges fiskbestånd måste skyddas, och det gör man bland annat genom att underlätta jakt på skarv, menar debattören.

Sveriges fiskbestånd måste skyddas, och det gör man bland annat genom att underlätta jakt på skarv, menar debattören.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2019-04-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill Sverige i framtiden ha levande hav och kustsamhällen måste våra fiskbestånd skyddas. Skarven äter upp till halvt kilo fisk per dag. Det drabbar fiskbestånden i våra hav. Europaparlamentet har ställt sig bakom ett förslag som innebär att EU ska godkänna stöd för viltvårdsinsatser och skyddsjakt på skarv som skadar fiskbestånden. Det är ett bra första steg, men mer måste göras både nationellt och i EU för att underlätta jakt på skarv.

Sverige ska ha en livskraftig skarvpopulation. Men antalet skarvar längs den svenska kusten har ökat lavinartat och beräknas vara 200 000. Trots det är det svårt att jaga skarv. Det finns nämligen ett EU-direktiv, fågeldirektivet från 1979 som reglerar jakten. Nu kan det dock bli ändring på detta. Tidigare i veckan ställde sig Europaparlamentet bakom ett förslag från mig och min finske kollega Nils Torvalds från Svenska folkpartiet som innebär att EU ska godkänna ekonomiskt stöd för viltvårdsinsatser. I praktiken rör det sig om skyddsjakt på arter – som kan skada fiskbestånden – där skarven nämns som ett exempel.

Men det är inte bara i EU politiken behöver förändras. Även den svenska politiken för skarv behöver läggas om. Sveriges regering och de nya ledamöterna i Europaparlamentet måste efter valet se till att EU-direktiven anpassas till verkligheten. Men det finns saker som vi redan i dag kan göra nationellt. Det EU kräver att vi har en livskraftig skarvpopulation, vilket vi i dag uppfyller med råge. Sverige borde därför genomföra följande reformer:

● Sverige måste tillåta licensjakt på skarv.

● Skyddsjakt på skarv måste tillåtas i skyddsområden. På platser där fiskare inte får fiska borde skarv inte få jaga.

● Det behövs regionala förvaltningsplaner för skarven. Hos länsstyrelserna råder det ofta stor osäkerhet kring hur frågan ska hanteras. Regionala förvaltningsplaner förenklar besluten och minskar osäkerheten.

Skarven har en självklar plats längs de svenska kusterna. Men deras utbredning får inte ske på fiskbeståndens och svenska fiskares bekostnad. Det behöver bli enklare att jaga skarv. Beslutet i Europaparlamentet är en bit på vägen. Men det är långt ifrån tillräckligt. Regeringen måste se till att vi får utökad jakt på skarv så snart som möjligt. Det har såväl fisken som våra kustsamhällen allt att tjäna på.