Därför måste småföretagen få akut hjälp

Coronakrisen har redan slagit undan benen på många av småföretagen i Kalmar län. Regeringens snabba stöd till näringslivet är välkommet – men risken är att det inte räcker. Nu krävs uthålliga satsningar på de små företagen om stora mängder jobb inte ska försvinna.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Foto: Martina Wärenfeldt

Debatt2020-04-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen har svept in med full kraft och de senaste veckorna har inget varit sig likt. Vi har alla fått vänja oss vid begränsningar i vår vardag. Det är rätt, eftersom liv och hälsa alltid är viktigast.

Men samtidigt har en akut kris drabbat de små företagen i Kalmar län. Vi ser en enorm oro bland de småföretagare vi möter dagligen. I klartext: Staten behöver sätta in åtgärder i en skala ingen har sett förut för att många i Kalmar län ska ha ett jobb att gå till när krisen är över.

Redan varslas människor i en snabbare takt än under finanskrisen 2008. Hittills i mars har 111 personer varslats i Kalmar län, enligt Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med 96 personer i mars i fjol. Men då ska man veta att varsel som berör färre än fem personer inte behöver anmälas till Arbetsförmedlingen. Katastrofsiffrorna speglar alltså inte ens läget för många småföretag, där det är vanligt med färre än fem anställda.

Hela 98 procent av landets företag har färre än 20 anställda. Det är de som saknar krockkuddar och drabbas först och hårdast när vardagen stannar av. Många kan gå omkull på en månad med en nolla i inkomstkolumnen. Nationalekonomer resonerar nu i termer av hundratusentals hotade jobb bara det närmaste kvartalet.

Regeringens åtgärder för mindre företag som aviserades den 25 mars är därför mycket välkomna. Fyra av fem jobb skapas i dag i små och medelstora företag – de är helt avgörande för den svenska välfärden.

Därför behöver regeringen slå fast att den kommer att finnas där tills krisen är över. Om de nödvändiga restriktioner som just nu lamslår vardagen blir kvar i flera månader är beslutsamt och uthålligt stöd till de små företagen det enda som kan rädda Sverige från en historisk slakt på jobbskapare.

Här är några åtgärder som vi ser behövs:

1. Ihållande direktstöd – även till de minsta företagen
Så länge den akuta krisen pågår måste staten bära stora delar av kostnaderna för hotade företag. Då är det avgörande att vi ser att åtgärderna utnyttjas även av de allra minsta företagen, annars måste de skyndsamt justeras.

2. Underlätta snabb omställning
Många små företag är oerhört kreativa och kan snabbt ställa om verksamheten i krislägen. Ge Tillväxtverket ett akut uppdrag att samordna stöd till företag som vill byta inriktning.

3. Stärk företagares ekonomiska trygghet
På längre sikt är det avgörande att fler vågar satsa på sitt företagande. Men många avstår eftersom trygghetssystemen fortfarande är byggda för löntagare. För att stå rustade inför nästa kris är det avgörande att få till en ändring.

Regeringen har agerat snabbt för att rädda familjeföretag och livsverk från att gå under. Det kommer att kosta, men att låta motorn i jobbskapandet brinna upp skulle vara ett historiskt misstag – och bli ännu dyrare.

Småföretagare i Kalmar län bidrar till samhället med jobb och välfärd, men den här historiska prövningen klarar många av dem inte på egen hand. Nu gäller det att stötta våra jobbskapare.

Boo Gunnarson
Företagarexpert på Visma Spcs