Dagsaktuella problem löses inte med en utopi

Svar på debattartikeln "Så löser vi problemen i samhället" den 27 mars.

Debatt2020-03-31 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trevligt, Elisabeth Linder, att du nu kryper ur din anonymitet och framträder med ditt namn. Det är ju bättre när man vet vem man debatterar med. Och jag hoppas du accepterar att jag, i egenskap av oberoende och fri debattör, svarade på ditt inlägg ”Både svensk och världsmedborgare”, även om du bara riktade dig till ”SD- politiker och SD-anhängare”.

Nej, jag svarade inte på vad som menas med invandrare. Tyckte inte att det behövdes. Det framgår med all önskvärd tydlighet vad som menas om man tittar i en svensk ordbok.

Håll dig till sanningen! Jag skrev INTE, som du påstår, ”Invandrare kostar oss massor av pengar”. Du skrev i ditt första inlägg ”När SD pratar om alla invandrare som kostar oss massor av pengar……”. Jag skrev i min replik: Det är inte bara SD, som ”pratar om alla invandrare som kostar oss massor av pengar”. Därefter hänvisade jag dig till några ekonomer och forskare, som skrivit om samhällets kostnader för invandringen.

Om jag fattar dig rätt anser du inte det finns någon skillnad mellan dagens invandring och den arbetskraftinvandring vi hade på 1950- och 1960- talen, när det gäller invandringens inverkan på arbetsmarknaden. Skillnaden är dock lätt att inse. De yrkesarbetare vi hämtade till Sverige på 1950- och 1960- talen sattes direkt i arbete. I dag är situationen en helt annan.

Du slår in öppna dörrar när du skriver att ”kriminalitet har alltid funnits”. Problemet är, att kriminaliteten hela tiden ökar och att den blir allt grövre. Och ett faktum i sammanhanget är, att invandrare är kraftigt överrepresenterade när det gäller våldsbrott. Du bagatelliserar gängkriminaliteten och skriver ”Jag upplever inte dessa problem”. Skönt för dig, men ganska tråkigt för alla som drabbas och deras anhöriga.

I min replik bad jag dig, i din egenskap av förespråkare för en stor invandring, visa hur vi ska komma tillrätta med dagsaktuella problem. Du svarar, inte helt överraskande, med en utopi: ”Genom att ta bort begreppet DOM”. För min del tror jag situationen kräver helt andra åtgärder.

I och med detta inlägg är debatten avslutad för min del.

Torbjörn Lanzèn 
Fri debattör