Trots succén – landslaget fortsätter gå back

I volleybollen skördar damlandslaget stora framgångar. Men trots medföljande ökade intäkter fortsätter ekonomin vara besvärlig för Svenska volleybollförbundet. –Utgifterna är större en inkomsterna, konstaterar generalsekreterare Simon Dahl.

Sveriges Anna Haak spelar till vardags i italienska Serie A-klubben Cuneo Granda. Men många andra spelare i Sverige har vanliga jobb vid sidan om volleybollen. Arkivbild.

Sveriges Anna Haak spelar till vardags i italienska Serie A-klubben Cuneo Granda. Men många andra spelare i Sverige har vanliga jobb vid sidan om volleybollen. Arkivbild.

Foto: Henrik Eberlund/TT

Volleyboll2023-07-27 18:06

Det svenska damlandslaget fortsätter att överträffa förväntningarna. I Golden League tog man sig skrällartat hela vägen till final – där man till slut föll mot Ukraina.

De stora framgångarna har visserligen gett ökade intäkter i form av bland annat prispengar och publikintäkter. Men det har också kommit med ett pris. Många och långa samlingar för landslaget har inneburit ökade kostnader för förbundet.

Enligt generalsekreterare Simon Dahl brottas man fortsatt med en ansträngd ekonomisk situation.

Satsning med pris

– Det är inte så att vi kan lägga pengar på hög. Utgifterna vi har för landslaget överstiger fortfarande inkomsterna, säger Simon Dahl och fortsätter:

– Vi har valt att göra en satsning på damerna och det har sportsligt fallit väl ut. Men det är inte så att vi går plus på landslaget.

Exakt hur mycket pengar Svenska volleybollförbundet dragit in på framgångarna vet man inte i dag. Men prispengarna för andraplatsen i Golden League, segrarna i gruppspelet och med publikbonus från Europeiska volleybollförbundet fick man in drygt 1 miljon kronor.

Innan sommaren är slut ska man tävla i Challenger Cup i Frankrike – kvalet till världsomspännande Nations League – och EM i Tyskland i augusti. Långa och kostsamma samlingar som innebär nya utgifter för exempelvis resande, boende, mat. På fredagen spelar Sverige kvartsfinal i Challenger Cup, mot Mexiko i Laval.

– Vi har gjort en seriös satsning som vi hoppas ska ge resultat även över tid. Men vi är ett litet volleybolland och det är tufft. I framtiden hoppas vi att vi ska kunna erbjuda samma förutsättningar för herrarna som för damerna. Men i dag får andra tyvärr stå tillbaka.

Ser över spelarnas ersättning

En annan fråga som kommer upp med framgångarna är om och hur spelarna själva ska belönas. En fråga som förbundet just nu ser över.

– Alla som är samlade med våra landslag får en liten fast ersättning och vi vill kunna bidra till spelarnas ekonomi. Vi har inte bara proffsspelare och många jobbar ju vid sidan om. Men ersättningen väger på långa vägar inte upp för vad de förlorar på att inte jobba, berättar Dahl.

Han fortsätter:

– På sikt måste vi se hur vi ska kunna säkerställa att spelarna inte tvingas tacka nej till landslaget för att man måste jobba.

Fakta: Volleyboll landslagets kommande samlingar

Tisdag: Avresa från träningsläger i Finland till Laval, Frankrike, för Challenger cup.

27 juli–30 juli: Challenger Cup – kval till högstaserien Nations League. Inleder med kvartsfinal på fredag mot Mexiko. Vid förlust är det färdigspelat – vid seger väntar semifinal och därefter antingen final eller match om tredjepris.

18 augusti–24 augusti: Gruppspel i EM i Düsseldorf. Matcher mot Turkiet (18/8), Grekland (19/8), Tyskland (21/8), Azerbajdzjan (23/8) och Tjeckien (24/8).

27 augusti–3 september: Eventuellt utslagsmatcher i EM. De fyra främsta i gruppen avancerar till åttondelsfinal. Är Sverige vidare spelar man i Belgien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!