Trots Dackeförlust: ”Ett perfekt läge”

Smederna har greppet om SM-guldet efter finalens första 15 heat. Eskilstunalaget leder med 46-44 när striden om guldet ska avgöras i kväll.

Ett stort bortafölje gav Smedförarna ett starkt stöd under matchen i Målilla.

Ett stort bortafölje gav Smedförarna ett starkt stöd under matchen i Målilla.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Speedway2018-09-25 22:15

Dackarna fick en perfekt start på matchen, och ledde med 16-8 efter fyra heat där hemmalaget skördade tre heatsegrar med 5-1. Men Smederna går liksom inte att räkna ut, oavsett vilket läge de verkar hamna i. Eskilstuna åt sig i kapp och förbi - och ledde med sex poäng inför det sista heatet. Men då putsade hemmaduon Maciej Janowski och Greg Hancock siffrorna till två poängs underläge inför den avgörande returen.

– Det såg jäkligt lätt ut där ett tag. Men Smederna fick faktiskt till det väldigt bra. Vi var nere ett tag, men kom tillbaka på slutet, jag tycker det är helt öppet inför returen, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

I Dackarna var det främst duon Maciej Janowski (14+1 poäng) och Hans Andersen (9 poäng) som höll laget kvar i matchen, tillsammans med halvskadade Joel Kling. Normalt starka heatledare som Greg Hancock, och framförallt Krzysztof Kasprzak hade en sämre kväll än normalt.

– Några levererar inte, men några levererar fasen så mycket mer. Alla poäng är viktiga, och i morgon (läs i dag) blir det som att börja om på noll. Det kommer bli en gastkramning, säger Peter Karlsson, som gillar utgångsläget inför onsdagens avgörande retur.

– Jag tycker det är ett perfekt läge att gå in i en andramatch med. De ska åka hemma nu och kommer ha press på sig att leverera. Vi får åka dig och göra så gott vi kan, säger Dackarnas lagledare.

Greg Hancock inledde med fyra poäng på sina fyra första heat. Men gör som sin lagledare, och gillar läget.

– Det var en tuff kväll, och tuffare för mig än förväntat. Vi kan dra upp en massa ursäkter, men de slog oss, och nu får vi gå in i returen som underdogs. Det är en ny dag i morgon och jag är säker på att vi kommer att vara bättre då, säger Greg Hancock.

Smederna, som hade med sig ett starkt bortafölje på över 200 fans, har slagläge att ta andra raka SM-guldet i dagens retur.

– Det var en tuff match. Dackarna har bra gaters, och i kväll (läs igår) var det bar första sväng som gällde. Men jag är nöjd, vi åker hit och spöar Målilla med två pinnar. Det är inte så lätt att göra det, speciellt inte med den starten vi hade, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson, tidgre i Dackarnas depå.

I kväll kommer hela Eskilstuna kräva att Smederna kör hem guldet. Men Jerker Eriksson gillar den pressen.

– Det känns bra. Det kommer att bli helt galet i Eskilstuna, med tanke på slagläget vi har poängmässigt. Vi har ett bra läge, och Dackarna har ett lite sämre läge, sammanfattade Eriksson, som utgår från att halvskadade Linus Eklöf även kör kvällens final.

Smederna har ett litet övertag på Dackarna inför kvällens avgörande SM-final i Eskilsunta.
Smederna har ett litet övertag på Dackarna inför kvällens avgörande SM-final i Eskilsunta.

44–46

Dackarna–Smederna Elitserien, SM-final Poäng Dackarna: Maciej Janowski 14+1, Hans Andersen 9, Greg Hancock 7+2, Joel Kling 5+2, Oliver Berntzon 5+1, Krzysztof Kasprzak 2+1, Pawel Przedpelski 2. Poäng Smederna: Fredrik Lindgren 10, Mikkel Michelsen 9+1, Niels-Kristian Iversen 9, Krzysztof Buczkowski 8+2, Michael Jepsen Jensen 7+1, Pontus Aspgren 3+1, Linus Eklöf 0. Publik: 4 913
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!