Stjärnan fortsätter köra för Dackarna

Dackarna är mitt uppe i lagbygget till nästa säsong och har fått klart med en mycket viktig pusselbit. 28-åriga stjärnan Maciej Janowski har bestämt sig för att fortsätta.

Maciej Janowski, till höger, är precis som Jakob Thorssell och Oliver Berntzon klar för Dackarna nästa säsong.

Maciej Janowski, till höger, är precis som Jakob Thorssell och Oliver Berntzon klar för Dackarna nästa säsong.

Foto: Roelof Stroetinga

Speedway2019-10-08 11:54

–  Det känns skönt. Det var verkligen en förare som vi verkligen ville ha kvar. Det känns jättebra, säger ordföranden Tomas Karlsson om polackens förlängning. 

–  Vi har jobbat stenhårt med att få ha honom kvar. Han är en jäkligt bra kille att ha och göra med på alla sätt. Trots att han varit med ett tag är han fortfarande ung och har utvecklingspotential, fortsätter Karlsson.

Det var i samband med att den sista deltävlingen i Grand Prix-serien avslutades som Dackarna fick Maciej Janowskis signatur på ett nytt avtal, som innebär att lagkaptenen är klar för sin femte säsong i Dackedräkten. 

Hittills har han i grundserien deltagit i 56 matcher och kört in 478 poäng till laget. De två senaste säsongerna har Janowski varit Dackarnas bästa förare och den här säsongen fick han snittet 2,027, vilket är femte bäst i Elitserien. Det blir också hans ingångssnitt 2020. 

Ordföranden Tomas Karlsson berättar att Dackarna har det svårt med att förlänga förares kontrakt på grund av ansträngd ekonomi. 

 – Vi fick ett tapp publikmässigt, vilket gör att vi inte har något utrymme för ökade kostnader. 

 – Det var därför vi hade så bråttom med Janowski. Om andra klubbar blandar sig i och höjer budet blir det tufft för oss. Vi har inte kunnat höja med en krona. Samtidigt visar det att Janowski har klubbkänsla som stannar trots att han inte får mer betalt. Det visar att han vill köra för Dackarna, vilket är positivt. 

Varför tror du att han trivs så bra i Dackarna då?

 – Det är många faktorer som spelar in. Han tycker väl vi har en bra lagledare förstås. Sedan hoppas jag att han tycker klubben är välskött. Vi betalar ut lönerna i tid och så. 

Tomas Karlsson konstaterar att förlängningen med Janowski innebär att Piotr Pawlicki inte kommer köra vidare på grund av snittreglerna. 

Däremot vill klubben ha kvar Frederik Jakobsen.

 – Han har ju sagt att han stortrivs i Dackarna. Jag hoppas att det betyder att han vill stanna. Det finns inget utrymme att höja löner, så han får stanna på samma premisser som innan i så fall. Förhoppningsvis kan vi komma överens. 

Nuvarande lagledaren Peter Karlsson om Maciej Janowskis fortsättning: 

 – Det är väldigt bra. Han är en av kuggarna i laget. 

"PK" fortsätter:

 – Det är han som har haft bäst snitt nu två säsonger i rad. Han är en viktig förare. Proffsig både på och utanför banan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!