Bara en månad till seriestarten: "Har en stark trupp"

Hör ni motormullret lite smått? Nähä, inte än kanske. Men ni ska veta att det inte är så långt borta innan speedwayen är igång på högvarv, vilket förstås kan kännas avlägset med snön som nyss fallit. Vi tog ett snack med Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg: "I helgen börjar det på allvar".

Maciej Janowski och Rasmus Jensen är redo för en ny säsong i Dackarna. De båda står i startgroparna för ligapremiär i Polen.

Maciej Janowski och Rasmus Jensen är redo för en ny säsong i Dackarna. De båda står i startgroparna för ligapremiär i Polen.

Foto: Haris Dreco

Speedway2023-04-07 08:00

Redan nu?

Jo, faktiskt. Till helgen startar den polska ligaspeedwayen. Där kör flera av Dackarnas förare 2023, på olika nivåer.

– Maciej Janowski, Daniel Bewley och Andzejs Lebedev kör i högsta divisionen, Rasmus Jensen, Brady Kurtz och Sam Masters i andraligan, Filip Hjelmland i tredje och Noel Wahlqvist kör i Polens U24-liga.

Många av dem har varit i farten flera veckor inför premiären. Några har presterat på bra nivå. 

– Wroclaw körde träningsmatch i tisdags och där plockade Bewley 10 poäng och Janowski 9. Båda har väl blandat och gett tidigare, men nu såg det bra ut, säger Mikael Teurnberg och fortsätter:

– Det är så pass tidigt på säsongen och många testar sig fram för att hitta rätt.

Dackelagledaren nämner också att Sam Masters tog fullt för Wolverhampton i en ligamatch i England för någon dag sedan. Daniel Bewley och Brady Kurtz kom dessutom trea och fyra i en öppen tävling, också det i England. Även lagkaptenen Rasmus Jensen har visat bra form så här långt.

– Rasmus kör danskarnas GP-kval i Vojens och om några veckor ska jag träffa honom i Polen. Tanken är att jag också ska träffa Janowski och Bewley.

Vad står närmast på schemat för er del?

– Tyvärr är det fortfarande tjäle i banan, men det är likadant överallt i Sverige. Jag hade såklart hoppats att vi kunde ha varit igång nu. Snart ska vi montera upp ett nytt luftstaket på arenan. Det andra var åldersstiget. Den 26:e april är det tänkt att vi ska möta Lejonen här hemma, och returmöte i Gislaved dagen efter. Den 9 maj är det sedan seriepremiär hemma mot Indianerna.

Vad har du för känsla inför säsongen?

– Bra. Vi har fått ihop en stark trupp. Sen är det inte i början av säsongen vi ska vara som bäst, men jag vill att det ska sätta sig ordentligt i juli någonstans. För att vi sedan ska explodera i slutspelet. Det finns en revanschlusta efter förra året (Dackarna föll i semi mot Lejonen).

Teurnberg nämner nyförvärvet Daniel Bewley som en trolig viktig kugge i det här Dackelaget, precis som letten och nye Andzejs Lebedevs.

– Bewley är otroligt snabb, vilket han visade förra säsongen då han vann två GP-tävlingar. Lebedevs är i sin tur en riktig killer med en otrolig högstanivå. Även Filip Hjelmland ser jag lite som en nyckelförare. Han hade en strulig fjolårssäsong och han kan komma att betyda mycket för oss. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!