Mästaren Thorssell: "Vill vinna igen"

Förra året gick han hela vägen och tog guld. Nu vill han göra det igen. "Det ska bli roligt att få köra på sin hemmabana i Målilla", säger Jacob Thorssell.

Dackeföraren Jacob Thorssell siktar på att ta en ny SM-titel. Nu på hemmabanan i Målilla.

Dackeföraren Jacob Thorssell siktar på att ta en ny SM-titel. Nu på hemmabanan i Målilla.

Foto: Arkiv

Speedway2020-07-21 19:30

Formen är på uppåtgående. Jacob Thorssell är laddad till tusen – och är också regerande svensk mästare. Dackeföraren får föga överraskande finna sig i att ha ett visst favoritskap i SM-finalen på Skrotfrag Arena på torsdag. 

Åtvidabergssonen kommer till finalen med starkt självförtroende efter sin starka prestation i helgens ligaomgång med Gdansk i Polen, där han körde in tolv poäng. Den värsta ringrosten har han skakat av sig efter en säsong som inte liknat någon annan. 

– Jag fick ett positivt formbesked i ligamatchen mot Daugavpils – och det känns skönt att vi äntligen kommit igång med tävlingarna. 

Inför SM har Thorssell två ligamatcher och en individuell tävling i kroppen. Inte mer än så. Någon större fördel av att finalen körs i Målilla anser han inte att han har. 

– Det blir ju min första tävling i Målilla för säsongen. Visst kör jag för Dackarna, men de allra flesta hittar runt bra på arenan. 

Målet är glasklart: 

– Jag vill försvara min titel!

Han blev mästare 2019 i Hallstavik, då han vann SM för första gången. Men det satt hårt åt. Han tog sig till finalen efter att "bara" nått tio poäng i de fem grundheaten. I finalen hamnade han bakom Andreas Jonsson, men lyckades ta sig förbi honom och till slut stå som vinnare. Detta före just Andreas Jonsson, med Kim Nilsson som bronsmedaljör och där Linus Sundström hamnade strax utanför prispallen. 

Vilka ser du som dina främsta motståndare i år?

– Alla är bra, men Linus Sundström, Pontus Aspgren och Oliver Berntzon är nog de som känns starkast. 

Vad blir nyckeln till ett nytt bra SM?

– Starterna. Det är alltid viktigt att lyckas med dem. Sen gäller det att skrapa ihop tillräckligt med poäng för att ta sig till finalheatet. Och där kan allt hända. 

I dessa tider blir det en final utan publik. Hur tror du det kommer att kännas?

– Skittråkigt såklart. Men det är inte så mycket att göra åt. Det är samma för alla förare och vi får göra det bästa av situationen. 

De här förarna får Thorssell tampas med i SM-finalen: 

Oliver Berntzon och Joel Kling, Dackarna, Filip Hjelmland, Alexander Woentin och Viktor Palovaara, Vetlanda, Ludvig Lindgren, Pontus Aspgren, Joel Andersson och Jonathan Grahn, Kumla, Linus Sundström, Västervik, Philip Hellström-Bängs och Kim Nilsson, Masarna, Maksymilian Bogdanowicz och Mathias Thörnblom, Gislaved och Daniel Hendersson, Rospiggarna. 

Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!