Vem är Sveriges bäste förare 2023?

Jodå. Målilla och Skrotfrag Arena är tillbaka som värd för SM-finalen i speedway. Tisdag kväll är det dags igen. Frågan är om någon kan matcha storfavoriten Fredrik Lindgren på sin gamla hemmabana? "Det är hög klass på startfältet", säger Mikael Teurnberg.

Fredrik Lindgren blickar mot SM-guld? Vi får se hur det blir med den saken, men världsstjärnan är i vart fall stor favorit till att vinna mästerskapet i Målilla.

Fredrik Lindgren blickar mot SM-guld? Vi får se hur det blir med den saken, men världsstjärnan är i vart fall stor favorit till att vinna mästerskapet i Målilla.

Foto: Filip Gustafsson

Speedway2023-06-26 12:00

Mitt i all seriespeedway och spännande GP-tävlingar är det så dags att kora vem som är Sveriges bäste speedwayförare. Efter flera tidigare lyckade arrangemang fick som sagt åter Målilla MK/Dackarna förtroendet att åter stå som värd för mästerskapet, 2023. 

– Det ska bli jättekul och vi hoppas på en spännande tävling och bra speedway, säger Mikael Teurnberg, lagledare i Dackarna. 

Hemmaklubben representeras för övrigt av två förare i SM-finalen, Filip Hjelmland och Ludvig Lindgren. Ingen av dem nämns i förhandssnacket som troliga medaljörer, men båda ses ändå med möjligheter att skrälla och göra bra resultat. Den som pekas ut som den store guldfavoriten är förstås världsstjärnan Fredrik Lindgren. Att han dessutom känner banan och miljön i Målilla utan och innan efter alla år som förare i klubben gör att chanserna förmodligen ökar ännu mer för hans del.

Vilka är de främsta utmanarna till honom?

– Kim Nilsson är också GP-förare och kommer säkert att vara med däruppe i toppen. Sen vet vi vilken kapacitet Antonio Lindbäck har när han får allt att stämma. Såklart bör också Oliver Berntzon (förra årets SM-vinnare) och Jacob Thorssell ha bra chans. Jag tror även att Timo Lahti kan vara med i diskussionen. Utöver de här finns ett helt koppel av duktiga förare, som Hjelmland och Ludvig Lindgren, säger Teurnberg. 

Och det är inte bara SM-medaljer som det ska köras om, utan även ett wildcard till GP-tävlingen i Målilla, som avgörs i mitten av juli. 

– Att det delas ut ett wildcard är förstås en extra krydda. Och då är inte Fredrik Lindgren och Kim Nilsson aktuella, då de redan kör i GP. 

Här är förarna som gör upp SM-titeln: 

1) Jacob Thorssell, Westerviks MSK, 2) Joel Andersson, Smederna Speedwayförening, 3) Kim Nilsson, Rospiggarna SK, 4) Jonatan Grahn, Kumla MSK, 5) Daniel Henderson, Gislaved MK, 6) Casper Henriksson, Gislaveds MSK, 7) Ludvig Lindgren, Målilla MK, 8) Antonio Lindbäck, Rospiggarna SK, 9) Oliver Berntzon, Gislaveds MK, 10) Gustav Grahn, Kumla MSK, 11) Fredrik Lindgren, Westerviks MSK, 12) Victor Palovaara, Rospiggarna SK, 13) Filip Hjelmland, Målilla MK, 14) Jonathan Ejnermark, SMK Motala SK, 15) Timo Lahti, Rospiggarna SK, 16) Anton Karlsson, Westerviks MSK. Reserver: Johannes Stark, SMK Motala SK, Alexander Liljekvist Westerviks MSK. 

Skrälläge för hemmaföraren Filip Hjelmland? Dackeföraren lär göra allt vad han kan för att nå framgång i SM.
Skrälläge för hemmaföraren Filip Hjelmland? Dackeföraren lär göra allt vad han kan för att nå framgång i SM.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!