Dackarna var inte där - när det gällde som mest

Dackarna var sämst när det gällde som mest. Smederna var istället bäst när allting ställdes på sin spets. Det är en enkel sammanfattning av den avgörande SM-finalen 2018.

Speedway2018-10-04 07:45

Förhandssnacket gick i dackefavör. Även Dackarnas lagledare Peter Karlsson hade känslan av att det skulle bli guld för Dackarna. Skulle Smederna palla för pressen att avgöra hemma? Historiken för ett försvarat guld tillhör endast några få klubbar i historieböckerna.

Men det var egentligen aldrig något snack. Jerker Erikssons manskap gick på knock när allt skulle avgöras. Man lyckades plocka fram det lilla extra som krävs för att vinna ett SM-guld. I en final går det inte att var näst bäst. Här spelar givetvis förarnas egna insats en stor roll - men även lagledaren Jerker Erikssons betydelse för att plocka fram det "där som krävs" ur sina förare ska inte underskattas. Tvärtom.

Titta på en förare som Mikkel Michelsen till exempel. 14+1 poäng i den avgörande matchen. Detta av en förare som i utgångsläget inte är den som ska styra in de avgörande poängen. I den här finalen presterade den förre Dackeföraren något av sitt livs speedway.

Den föraren hade inte Dackarna i den här finalen. Istället kröp flertalet och gömde sig kan man säga. Endast en förare, Greg Hancok, körde in tio poäng i den avgörande finalen. Trion Pawel Przedpelski, Krzysztof Kasprzak och Hans Andersen tog nio poäng - tillsammans. Då blir det heller inget guld.

Jag skrev innan finalerna att polska nyförvärvet Krzysztof Kasprzak skulle spela en avgörande betydelse för Dackarna i finalerna. 2+1 poäng i Målilla och 4 i Eskilstuna talar sitt tydliga språk. Avsaknaden av föraren han ersatte, Patryk Dudek, blev med facit i hand väldigt tydlig i Dackarna.

Inte bara för att Dudek förmodligen hade bidragit med dubbelt så mycket poäng i den form han var - även lagmaskinen Dackarnas splittrades. Inte för att Kasprzak gått in och förstört något med sin blotta närvaro - men Dackarna hade fram till det kört med exakt samma lag hela säsongen. Det är naturligtvis negativt att bli av med en av de ledande komponenterna i laget när säsongens viktigaste matcher ska köras.

Den väloljade maskinen kom ur rytmen - och då var Dackarna till slut ett enkelt byte för slutspelsexperterna från Eskilstuna.

Resultatet på onsdagskvällen i Eskilstuna speglar dock inte Dackarnas säsong i stort. Laget har gjort en otroligt stark säsong. Egentligen fram till den sista matchen.

Dackarna fick istället nöja sig med silver. Som tvåa. Eller first looser. Den värsta placeringen som finns som Peter Karlsson uttryckte sig sent på onsdagskvällen.

Det kommer säkert att ta ett tag att komma över det - men istället får PK och Dackarna ladda om för en ny guldjakt 2019. Det blir till att bygga om startsjuan på grund av snittsprängningen laget gjort. Men en av de viktigaste detaljerna i det lagbygget är att försöka behålla lagledarna Peter Karlsson och Johan Karlsson. Om ryktena är sanna blir det också så. Lägg därtill att Oliver Berntzon har kontrakt - och att Patryk Dudek är på väg att skriva nytt. Det är en bra start på silly season för Dackarna - men kanske en klen tröst efter finalmatchen i Eskilstuna.

Thomas Lindblom

thomas.lindblom@vtkp.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!