Dackarna vann första semifinalmötet mot Västervik

Efter två och en halv timmes väntan kunde den första SM-semifinalen mellan Dackarna och Västervik Speedway till slut sättas igång. Och matchen fortlöpte i ett rasande tempo, där Dackarna tog en knapp seger med 47–43.

Dackarna vann det första semifinalmötet med Västervik.

Dackarna vann det första semifinalmötet med Västervik.

Foto: Torbjörn Allvin

Speedway2021-09-28 22:51

Två och en halv timme. Så länge fick förare, ledare och publik vänta på att semifinalen mellan Dackarna och Västervik skulle kunna dra igång. Regnet som föll över Målilla under kvällen skapade stora problem – men när det avtog lyckades banpersonalen få ihop en körbar bana.

Så pass körbar och bra att Västerviks Artem Laguta gick ut och tangerade banrekordet på Skrotfrag Arena i det första heatet. Han vann det före Tai Woffinden. Maciej Janowski fick tidigt problem med sin cykel och hamnade efter, vilket gjorde att Västervik vann heatet med 4–2. 

Dackarna kom tillbaka. Först vann Rasmus Jensen det andra heatet, som slutade oavgjort (3–3). Sedan gick Jason Doyle och Ricky Kling ut och tog Dackarnas första poängövertag, när den förstnämnde vann och Kling tog en pinne. I den första sladdpausen var ställningen alltså 9–9. 

Det blev bättre för hemmalaget. Jacob Thorssell och Rasmus Jensen briljerade i det fjärde heatet mot Laguta och Bartosz Smektala och tog en stark femetta. Jason Doyle blev återigen etta i det femte heatet, men hade Vadim Tarasenko och Fredrik Lindgren bakom sig, vilket gav 3–3 i heatet. Dackarna gick ifrån till en sexpoängsledning (21–15) efter sex körda heat, då Tai Woffinden och Maciej Janowski ordnade 4–2 inför den andra sladdpausen. 

Den ledningen krympte till fyra poäng, efter Lagutas heatseger i det sjunde heatet. Doyle slutade tvåa och Ricky Kling sist. Samma resultat – 4–2 till Västervik – blev det också i heat åtta. Då vann Tarasenko lite överraskande, framför Tai Woffinden, Fredrik Lindgren och Maciej Janowski, i den ordningen. Pawel Przedpelski ville inte vara sämre än sin lagkamrat och såg också till att vinna det nionde heatet, i kamp med Jacob Thorssell och Rasmus Jensen. Dackarnas ledning vid den tidpunkten var 28–26. 

Stort jubel utbröt på läktarplats i det tionde heatet, när Tai Woffinden tog sig förbi Anton Karlsson. Men det var i kamp om enpoängaren. Där framme hade Rasmus Jensen redan stuckit iväg och ordnade heatsegern för Dackarna, framför Västerviks Tarasenko. 4–2 till Dackarna i heat tio, alltså. Därefter stod Noel Wahlqvist för en stark prestation för Västervik, när han höll sig framför Ricky Kling och knep enpoängare i heat elva. Jason Doyle hade inga problem längst fram och vann komfortabelt, vilket gav heatsiffrorna 3–3. 

Maciej Janowski fortsatte att ha det tufft för Dackarna. I heat tolv nollade han återigen, för tredje gånger på fyra försök. Vann gjorde Laguta, framför Jacob Thorssell och Fredrik Lindgren. Inför nomineringsheaten var det helt öppet, med knapp fördel Dackarna (37–35). 

I det första nomineringsheatet fick Janowski sin revansch. Han tog starten före Smektala och behöll ledningen hela vägen in i mål. Ricky Kling tog en viktig poäng och Dackarna drog ifrån till en fyrapoängsledning (41–37). I det 14:e heatet såg Västervik ut att kunna placera sig för en femetta, men då fick Przedpelski problem med cykeln och föll bak. Det gav Woffinden och Thorssell chansen, men ingen av dem kunde stoppa Fredrik Lindgren längst fram. 3–3 i kvällens näst sista heat, alltså. 

Ingen kunde heller stoppa Laguta i det sista heatet. Ryssen tog ledningen direkt och släppte aldrig på gasen. Jason Doyle försökte, men kom aldrig riktigt nära. Rasmus Jensen slutade trea och Dackarna fick med sig oavgjort i det heatet – och vann matchen med 47–43!

Nu har Målillalaget alltså fyra poäng att gå på i onsdagens retur i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!