Svenskarna rasar: "Jävligt konstigt beslut"

Det historiska beslutet att korta OS-femmilen till 28,4 kilometer, för de aktivas säkerhet, möttes av stor ilska från åkarna: –Jag blev mest förbannad. Det var ett jävligt konstigt beslut, säger Jens Burman.

Sveriges Jens Burman går i mål i loppet som blev kortat från 50 kilometer till 28,4 kilometer.

Sveriges Jens Burman går i mål i loppet som blev kortat från 50 kilometer till 28,4 kilometer.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidor2022-02-19 10:31

Många åkare var ordentligt upprörda efter loppet. Flera passade på att ventilera sin ilska när de mötte journalisterna i det kalla och blåsiga vädret.

Några timmar tidigare hade de fått uppleva något helt oväntat.

Klockan 14.00, en timme före starten av OS-femmilen var det 17 minusgrader och vindar upp till tio sekundmeter på stadion i Zhangjiakou. Då kom beskedet från tävlingsjuryn att loppet skulle kortas till 28,4 kilometer och starten skulle skjutas fram en timme.

Besked i vallaboden

Åkarna skulle precis värma upp när de insåg att det skulle bli en helt annorlunda tävling:

– Jag var i vallaboden och blev mest förbannad. Vi alla åkare var överens om att det var ett jävligt konstigt beslut, berättar Jens Burman.

Detta var ett historiskt beslut. Det har aldrig tidigare hänt att ett lopp på ett internationellt mästerskap fått förkortad distans.

Det närmaste jämförabara är från VM 2001 när damloppet på 30 kilometer ställdes in på grund av kyla.

– Det var kanske det de ville, att skriva historia, säger William Poromaa sarkastiskt.

Jens Burman var riktigt arg innan han lämnade tävlingsområdet:

– Det är inga fina ord jag vill säga. Antingen är det för kallt och då ställer man in eller så kör man en femmil. Det är inte svårare än så. Det är inte kallare att köra fem mil än tre mil.

Köper inte förklaringen

Köldgränsen är ändå densamma, säger Jens Burman, som inte köper förklaringen att ändringen gjordes för åkarnas säkerhet:

– På vilket sätt är det bättre för oss? Om det inte är för kallt är det väl bara att klä sig. Är det för kallt ställer man väl in. Då ändrar man väl inte distansen.

Jens Burman är en skidåkare som brukar vara eftertänksam och lugn när han analyserar sina lopp. Nu var han riktigt arg och upprörd på ett ovanligt sätt.

– I den här kylan och blåsten..., har du klätt dig för dåligt hinner du frysa, om det blir riktigt kallt, på tre mil också.

”Utred beslutet”

Landslagskollegan William Poromaa följer upp kritiken:

– Det hade inte varit några problem att köra en femmil. Är det för kallt är det för kallt. Är det inte för kallt är det inte för kallt. Konstigt. Det känns som de försökte slänga ihop något, så får det bli vad det blir.

TT: Är detta något man bör ta vidare i utvärderingar av arrangemanget?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Att ta sådana här tajta beslut är något man måste se över. Det kommer inte att funka att ha det i framtiden.

Calle Halfvarsson, som hade en tung tävling, förstår inte beslutet, men är ändå glad:

– Jag förstår inte varför de ändrar. Kan man åka 28 kilometer kan man lika gärna åka 50 kilometer. Antingen kör man eller ställer så man in. Kylan var inte så farlig. Det blåser lite och var eländigt, men det var inte så stora problem.

Han fortsätter:

– De där framme hade klarat att åka en femmil, men jag är glad att det inte blev en femmil, för jag har bara åkt där bak och då spelar det ingen roll för mig.

TT har sökt Jussi Prykäri, en av de tekniska delegater som fattade beslutet, för en kommentar. Men utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!