Världsettan jagar tung titel i kritiserade landet

Världens just nu främste ryttare har vunnit det mesta av det bästa. I Riyadh jagar Henrik von Eckermann en titel han saknar – som totalsegrare i Global Champions Tour. Men han är inte helt bekväm med att tävla i landet som anklagas för sporttvätt.

Henrik von Eckermann. Arkivbild.

Henrik von Eckermann. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-10-27 11:57

Saudiarabien som allt mer frekvent arrangör av internationella idrottsevenemang är en het potatis som väcker kritik. Det ses av kritikerna som en totalitär regims sätt att försöka putsa landets rykte genom så kallad sporttvätt.

Det är andra året i rad som GCT-finalen avgörs i Riyadh och i april återvänder Henrik von Eckermann till den saudiska huvudstaden för att försöka försvara titeln som vinnare av världscupen.

"En jättesvår fråga"

Han är inte helt bekväm med att tävla i landet, men gör det ändå. I en intervju med SVT förra året motiverade han sitt beslut:

– Det är en jättesvår fråga, jättesvår. Detta är ju mitt jobb. Jag skulle aldrig åka till Saudiarabien på semester. Detta är en tävling i serier jag rider och nu den här veckan går en av deltävlingarna, avslutningen, i Riyadh. Då har jag har ett ansvar mot mitt lag som jag jobbar med exempelvis.

– Jag har anställda som jag har ansvar för, min familj jag har ansvar för och jag har en verksamhet där månadskostnaden är väldigt hög. De faktorerna väger tyngre för mig, tyngre än vad jag tror att skillnaden gör om jag inte åker dit.

Prispengarna är stora. Bara i år har von Eckermann dragit in runt 2,9 miljoner på touren och under karriären närmare 20 miljoner kronor.

Ligger trea

Nu krävs det ett och annat för att han och topphästen King Edward ska ta en av hoppsportens tyngsta titlar – och bli tredje svenska totalsegrare genom tiderna.

Rolf-Göran Bengtsson dominerade säsongen 2016 och för två år sedan krönte Peder Fredricson sitt ytterst framgångsrika 2021 med att vinna den världsomspännande touren.

Den svenska världsettan ligger trea i sammandraget, med nederländarna Harrie Smolders och Maikel van der Vleuten framför sig.

Tre olika scenarier som gör att von Eckermann kliver förbi båda:

+ Vinner von Eckermann på lördag når han 257,5 poäng. Då får Smolders inte vara bland de åtta bästa. Vad van der Vleuten gör spelar ingen roll.

+ Vid en andraplats får van der Vleuten inte vinna och Smolders inte vara bland de elva bästa.

+ Slutar von Eckermann trea får han inte ha van der Vleuten framför sig och Smolders måste vara utanför de 14 bästa.

Vunnit två deltävlingar

Knepigt läge, med andra ord – men inte omöjligt. Startfältet innehåller merparten av världens främsta ekipage och konkurrensen blir därefter.

De 14 genomförda deltävlingarna har gett tolv olika segrare. Bara två ryttare har lyckats vinna två gånger – Henrik von Eckermann (Stockholm och Rom) och fransmannen Julien Epaillard (Saint Tropez och Monaco).

Fakta: Ställningen inför GCT-finalen

Den 15:e och sista deltävlingen i Global Champions Tour avgörs i Riyadh, Saudiarabien på lördag eftermiddag.

Ställningen:

1) Harrie Smolders, Nederländerna, 252 poäng

2) Maikel van der Vleuten, Nederländerna, 238

3) Henrik von Eckermann, Sverige, 235,5

4) Julien Epaillard, Frankrike, 223

5) Christian Kukuk, Tyskland, 219

...

9) Malin Baryard Johnsson, Sverige, 196,5

29) Evelina Tovek, Sverige, 104,67

43) Peder Fredricson, Sverige, 89

Svenskarna som deltar i Riyadh: Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Evelina Tovek och Linda Heed.

Noterbart är att enbart de åtta bästa resultaten på touren räknas.

Under fredagen avgörs lagtävlingen Global Champions League som även är kval till lördagens huvudklass, den individuella GP-hoppningen över 1,60-hinder i Global Champions Tour.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!