Världsettan historisk vinnare – "Jag fick rätt"

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona ville skola in nya hästar och ge en lovande ryttare viktig erfarenhet. Han fick ett guld till. Precis det Henrik von Eckermann kom för att ta, som den vinnare han är. –Jag fick rätt, säger världsettan.

Henrik von Eckermann och Wilma Hellström, färska Europamästare.

Henrik von Eckermann och Wilma Hellström, färska Europamästare.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-09-01 17:52

Han rev inte ett hinder på King Edward i OS och fick inte ett enda nedslag i VM förra året. Världsettans bidrag till de två gulden var påtagligt. I Milano fick han – i sadeln på debutanten Iliana – förlita sig på andra.

När han och stoet trampade ned plankan på det allra sista hindret gick ett sus genom publiken. Var det guldet som försvann? Medaljen? Där och då smet Tyskland, Schweiz och Irland förbi efter felfria ritter.

Få kan vara så hårda mot sig själv som 42-åringen. Heligt förbannad tog han på sig rivningen.

"Klantigt av mig"

– Bittert och klantigt av mig. Jag skulle ha rätat upp mig inför sista men var för tidig i mål själv. Jag släppte anspänningen för tidigt och det kände hästen av. Det är en sak om man har en normal runda och har ett nedslag, men hon hoppade så jäkla bra. Jag tänkte att fan om vi missar guldet på grund av mig.

von Eckermann kunde bara hoppas att trion mästerskapsdebutanten Wilma Hellström, Jens Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson skulle göra jobbet och rädda en medalj.

De gjorde mer än så.

– Jag har aldrig varit så nervös, inte ens på OS. Hjärtat slog. Jag var tvungen att sätta mig ned, säger von Eckermann om upplevelsen när Hellström nollade med sin Cicci och såg till att laget var med i matchen igen.

Någon halvtimma senare kunde han torka svettpärlorna i pannan och njuta av livet i den behagliga italienska eftermiddagssolen.

Henrik von Eckermann kan som enda svenska ryttare titulera sig världsmästare, olympisk mästare och Europamästare i laghoppning.

En guld som betyder mycket

– Det otroligt för mig att få vinna den sista teammedaljen. Att ha den i skåpet betyder väldigt mycket för mig.

Han var så uppe i varv att han råkade ta ut guldet i förskott.

– Jag var faktiskt för ivrig. Jag trodde att vi hade vunnit efter Jens (Fredricson) nolla. Då tänkte jag "shit, vad håller jag på med".

Vid 42 har han vunnit det mesta av det bästa som går att vinna som ryttare. Det är två guld han saknar – de individuella i EM och OS.

– Här kommer jag inte att vinna på söndag, så det får får bli i OS nästa sommar, säger han.

– Jag hoppas att Jens vinner här. Jag unnar honom det.

I Paris är tanken att rida King Edward. EM har gett honom det positiva beskedet att Iliana är en gångbar reserv om det skulle hända förstahästen något.

– Känslan mellan mig och henne har inte varit på sin höjd, men det är så kul att hon har utvecklats otroligt. Hon har vuxit något otroligt. Precis som King Edward gjorde efter OS. För framtiden är det skitkul, säger Henrik von Eckermann

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om