Svensk GP-seger – Bengtssons häst skar sig

Landslagsstjärnan Rolf-Göran Bengtsson rev ett hinder grovt i Friends arena. Så illa att hästen Zuccero rev upp ett sår i sidan. –Jag hoppas snart att jag kan rida hästen igen, men den måste läka först, säger han.Petronella Andersson vann GP-hoppningen efter ett riktigt tidsdrama.

Petronella Andersson och Odina van Klapscheut vann Sweden Grand prix i Friends arena.

Petronella Andersson och Odina van Klapscheut vann Sweden Grand prix i Friends arena.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ridsport2023-12-03 18:00

Bengtsson och hans mästerskapshäst kom in alldeles för snett till trippelbarren i grundomgången.

– Jag ville rida lite på innerkanten, helt plötsligt hoppade han upp och över stödet, säger Europamästaren i lag från Milano i somras.

– Han skar sig lite. Veterinären har kollat honom och det är absolut ingen fara med någonting. En olycka kan hända så här lätt. Det viktigaste är att hästen mår bra, säger Bengtsson som inte vet när Zuccero kan tävla igen.

Flera starka ryttare försvann redan i grundomgången. Malin Baryard Johnssons tolvårige valack Harley Davidson slog bakhovarna i samma hinder som Zuccero och tävlingarna var över för evenemangets sportchef.

Tungt för Springsteen

Amerikanskan Jessica Springsteen har inte haft några roliga dagar i Friends arena. Det bistra slutintrycket för GP-vinnaren 2019: fyra rivningar.

Wilma Hellström? Nej, det var en runda för mycket för Quinti von Hof. Två rivningar och tre tidsfel och så var den eftermiddagen förstörd.

Petronella Andersson och Peder Fredricson var svenska ryttare till omhoppningen och kampen om titeln och förstapriset på 299 442 kronor.

Andersson gick ut som fjärde startande – och kom över det sista hindret som första felfria ryttare. Direkt efter sig hade hon Fredricson på Hansson, som inte lyckades rå på landslagskollegans tid.

Höll sig till planen

Andersson och Odina van Klapscheut var mer än två sekunder snabbare.

Sist ut kom färske Global Champions Tour-vinnaren Harrie Smolders på Deesse de Kerglenn, men inte heller nederländaren var snabb nog. Andersson vann med 20 hundradelars marginal.

– Odina är en väldigt snabb häst. Jag tänkte inte för mycket på vad som kunde hända utan tänkte "håll dig till din plan". Hon är snabb. I dag var det till min fördel, säger Petronella Andersson.

Men det kunde ha tagit ett tvärt slut i grundomgången.

– Hon tappade balansen och jag trampade så hårt i stigbygeln att hon trodde att hon skulle svänga, men med sin fantastiska inställning kravlade hon sig över, säger vinnaren och hyllar sin häst.

Andersson deltog i den individuella EM-hoppningen i somras, men fick inte plats i det guldvinnande laget.

"Ett enormt hjärta"

GP-segern värderar hon högt:

– Helt fantastiskt. All "cred" till hästen. Hon har ett enormt hjärta. Det är en jättehärlig känsla att vinna inför den här fantastiska publiken, säger Petronella Andersson.

Peder Fredricson hade chansen att vinna för tredje gången i fotbollens nationalarena.

– Har man upplevt den känslan att vinna här vill man vinna igen. Men Petronella gjorde en jättestark insats, säger Fredricson.

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero. Arkivbild.
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero. Arkivbild.
Fakta: De är GP-vinnare i Friends arena

2023: Petronella Andersson, Sverige.

2022: Peder Fredricson, Sverige

2021: Henrik von Eckermann, Sverige

2020: Ingen tävling på grund av pandemin

2019: Jessica Springsteen, USA

2018: Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien

2017: Bertram Allen, Irland

2016: Betram Allen

2015: Bertram Allen

2014: Peder Fredricson

2013: Gerco Schröder, Nederländerna

2012: Malin Baryard Johnsson, Sverige

2011: John Whitaker, Storbritannien

2010: Leon Thijssen, Nederländerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om