Skandalryttaren stängs av från landslaget

Dressyrstjärnan Andreas Helgstrand stängs tills vidare av från alla landslagsuppdrag. Samtidigt fördömer andra ryttare de avslöjade missförhållandena på hans anläggning. "Jag tar starkt avstånd från all form av våld mot hästar och otillåtna träningsmetoder, både i hantering och ridning", skriver Patrik Kittel på sitt Instagramkonto.

Andreas Helgstrand stängs av från danska landslagsuppdrag. Arkivbild.

Andreas Helgstrand stängs av från danska landslagsuppdrag. Arkivbild.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Ridsport2023-11-23 17:24

I onsdags kväll avslöjade danska TV2 hur hästar i Helgstrands regi missköts och rids alltför hårt. Dokumentären har rört upp starka känslor inom ridsporten, nationellt som internationellt.

Det danska ridsportförbundet väljer bland annat att stänga av Helgstrand från landslaget.

Medger missförhållanden

Den mästerskapsmeriterade ryttaren – Helgstrand har tagit medaljer i OS, VM och EM – medger efter att ha sett dokumentären att allt inte gått rätt till på hans anläggning.

– Vi erkänner att inspelningarna från TV2 visar dålig ridning och behandling av några av våra hästar, och det måste vi rätta till, säger han till dansk tv.

I ett mejl uttrycker han också besvikelse över att han inte får representera sitt land.

"Jag har alltid varit stolt över att representera Danmark i landslaget, vilket jag gjorde så sent som förra helgen. Jag tar min roll i dressyren på största allvar. Jag och Helgstrand Dressage ska nu föra en konstruktiv dialog med föreningen om vad vi har lärt oss av dokumentären", skriver han i ett mejl till danska TV2 som SVT återger.

Svenska landslagsstjärnan Patrik Kittel är en av flera elitryttare som reagerat på dokumentären.

"Det är förfärligt och får inte förekomma. Vi har ett ansvar att behandla våra hästar med respekt och alltid vara lyhörda för deras absolut bästa", skriver Kittel på Instagram.

Filmades med dold kamera

”All otillåten hantering av djur är för mig oacceptabel, och jag hoppas att detta är sista gången vi får se denna typ av ridning”, skriver landslagskollegan Johanna Due-Boje på Instagram.

Dokumentären bygger på inspelningar med dold kamera av en reporter som under en månad arbetade som hästskötare på Helgstrand Dressage.

Organisationen Dyrens beskyttelse har polisanmält Andreas Helgstrand för djurplågeri.

Redan 2014 anklagades Helgstrand för djurplågeri, men han friades av domstolen i Aalborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!