Nytt kapitel skrivs i Paris? "Vill vinna"

Lagguldet i Tokyo 2021 får ny aktualitet i och med boken "Guldet – hästarna, ryttarna och miraklet". Med nio månader till OS i Paris är frågan: Kan de göra det igen?

Författaren Henrik Johnsson med ryttarna Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson.

Författaren Henrik Johnsson med ryttarna Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ridsport2023-11-08 06:47

Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson kände varandra utan och innan långt innan det drog ihop sig till den spännande omhoppningen om OS-guldet.

Banden de knöt i den fuktiga hettan i Tokyo den 7 augusti för över två år sedan binder dem för alltid samman.

I Hovstallet i Stockholm träffades de på nytt när det var dags för releaseparty för boken, skriven av Henrik Johnsson, Malin Baryard Johnssons make.

Det är långt från säkert att guldtrion från Tokyo strålar samman när det drar ihop sig i Versailles slottsträdgård den 1 augusti.

– Jag ska vara med i alla fall, säger Henrik von Eckermann.

– Det är ingen omöjlighet, säger Malin Baryard Johnsson.

– Vi får se, säger Peder Fredricson.

"En väldigt bra känsla"

von Eckermann och Baryard Johnsson har sedan länge matchat sina topphästar King Edward och Indiana med sikte på Paris. Fredricson vill göra ett OS till. Men på vilken häst?

I helgen testade han Mathilda Karlssons OS-meriterade hingst Chopin.

– Det kändes jättebra. Jag är väldigt glad att ha honom i stallet. Sedan är det en superlång väg att gå med honom. Det är inte en häst som kommer från 1,60-nivå nu. Han har varit borta ett tag. Vi får se när han sätts i gång, men det är en väldigt bra häst och jag hade en väldigt bra känsla, säger Fredricson.

Brodern Jens Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson och Wilma Hellström vill också slå sig in i laget (tre ryttare plus en reserv). Sett till konkurrensen i dag har förbundskaptenen Henrik Ankarcrona sällan stått inför en svårare laguttagning.

– Det är viktigt att alla har siktet inställt på vart vi ska och vara så bra förberedda som möjligt. Sedan ska jag försöka plocka ut dem som är mest redo. Och då får vi se vilka det blir, säger Ankarcrona.

Tippas ta guld

Med nio månader kvar till sommarspelen i Paris tror sportstatistikföretaget Gracenote att Sverige tar åtta medaljer i Paris.

Fem av dem är guld. Ett av dessa tar Henrik von Eckermann i den individuella hoppningen.

En logisk förutsägelse, byggd på form, resultat och trolig hög prestationsförmåga framöver. Vem som helst med insikt kan slå fast att von Eckermann i detta nu tillhör skaran ryttare som ger låga odds som olympisk mästare.

– Har de förstått hur det fungerar med hästar? Ett steg fel och allting är kört, säger von Eckermann.

– Men självklart, när jag kommer dit vill jag vinna. Det är inget snack om saken.

Hur stor vikt ska förresten läggas vid vad statistiker på Gracenote kommer fram till i sina profetior? Hur är det med träffsäkerheten? Nja, inte rätt i det röda tjurögat vid varje kast, men helt klart är siktet hyggligt inställt.

Gracenote tippade att Sverige skulle ta 21 medaljer (sju guld, åtta silver, sex brons) i vinter-OS i Peking/Zhangjiakou 2022.

Utfallet: 18 medaljer, varav åtta guld, fem silver och fem brons.

Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckerman efter OS-guldet i Tokyo. Arkivbild.
Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckerman efter OS-guldet i Tokyo. Arkivbild.
Fakta: Guldet – hästarna, ryttarna och miraklet

Författare: Henrik Johnsson. Mångsysslare som alltid har många bollar i luften. Arbetar bland annat som översättare, producent och programledare i tv och radio och skriver böcker. Ungdomsledare i handboll, konferencier, speaker. Och mycket mer. Gift med Malin Baryard Johnsson. Tillsammans har de sönerna Alvar och Ed.

Huvudrollsinnehavare: Ryttarna Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson.

Tar också plats: Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona, reserven Rolf-Göran Bengtsson, landslagsveterinären Rasmus Westgren, ryttarnas hästskötare, amerikanska ryttaren Jessica Springsteen, franska ryttaren Pénélope Leprevost.

Det handlar boken om: 2-4-5 var de svenska placeringarna i den individuella hoppningen. Fredricson kan inte glädjas åt ännu ett OS-silver, von Eckermann och Baryard Johnsson går in ett mörker av djup besvikelse över att ha varit så nära medalj. Hur ska ska de orka ladda om till lagtävlingen?

Författarens grepp: Johnsson har djupintervjuat samtliga ryttare. Det är tre olika berättelser från tre vitt skilda personligheter med olika sätt att förbereda sig, men med det gemensamt att de lyckades utmana sig och sina hästar precis intill bristningsgränsen när det verkligen gällde.

Dagen: Den 7 augusti 2021. Lagfinalen, omhoppningen om guldet mellan Sverige och USA.

Ordväxlingen: Den mellan Baryard Johnsson, som varken vågar se eller lyssna, och von Eckermann när Fredricson och All In rider som sista ekipage.

"Det går för långsamt", ropar Henrik.

Malin tittar upp mot honom.

"Det går aldrig", säger han svagare.

"Går det för långsamt?", ropar Malin.

Henrik vrider och vänder sig för att kunna följa Peder och svarar inte.

Malin höjer rösten. "Då får han fan börja gasa".

Antal sidor: 206.

Förlag: Bookmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!