Mer än bara ryttare och hästar bakom gulden

Henrik Ankarcrona syns nära ryttarna eller hästskötarna. Kollar läget, hör sig för, men allra helst håller han sig något i bakgrunden. –Mitt jobb är se till att allting fungerar, att ryttarna får utrymme att göra sin grej, ta bort störande moment och vara ett stöd, säger hopplandslagets förbundskapten.

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-09-03 05:30

Bakom varje framgångsrikt lag finns ledare och medarbetare som krattar i manegen.

Henrik Ankarcrona har omsorgsfullt byggt upp en organisation kring sig och hopplandslaget sedan han tog över som förbundskapten hösten 2016.

– Jag hade ingen bok där det stod vad jag skulle göra. Det var "learning by doing" och att lyssna, säger han.

Lärt och lyssnat har han gjort.

Framgång har följts av framgång. Med start i Göteborg 2017 har svensk hoppsport tagit nio medaljer i det stora mästerskapen (OS, VM och EM). Och det i en sport som bara delar ut medaljer i två klasser, i lag och individuellt.

Hyllar sina medarbetare

Men det är en inte ensamshow. Ankarcrona lyfter fram sina närmaste medarbetare:

+ Ann Catrin "Ankan" Carlsson, länk till ungdomslandslagen och rådgivande roll.

– Hon lägger mest vikt vid seniorerna eftersom det är så många tävlingar och jag inte kan åka på alla. Vi har regelbundna möten och avrapporteringar. Hon är otroligt värdefull med sin erfarenhet och hon brinner för ungdomar.

+ Kansliet med tidigare Annika Ersgård och numera Sara Johansson som elitsamordnare.

– Annika är spindeln i nätet som just nu lämnar över till Sara Johansson. De ska se till att allt fungerar och vara med lite på tävling. Jag vill att den rollen utvecklas mer. Det är viktigt att vara på plats och veta vad som händer. Man blir omsprungen direkt om man inte är ute på fältet.

+ Rasmus Westgren, veterinär.

– Rasmus och "Ankan" var de första jag ringde. Kompetens är en grundförutsättning men kemin mellan mig och mina medarbetare är också viktig. Rasmus lärde jag känna för 25 år sedan när vi jobbade i Tyskland. Jag är gudfar till hans äldsta barn och han till mitt och jag var bestman på hans bröllop. Vi är väldigt tajta och litar på varandra. Han har också stort förtroende hos ryttarna och hästskötarna. Ryttarna vet att Rasmus förser mig med den information som är relevant för att jag ska kunna fatta beslut. Som veterinär har han sista ordet om hästarna vid laguttagningar.

"Sov med hästarna"

+ Silvia Torresani, hästfysioterapeut.

– Henne tog jag in hösten 2018. Där gjorde jag en förändring. Jag kände henne sedan tidigare och har jobbat med henne. Hon är veterinär i botten och mycket kompetent. Det har slagit fantastiskt väl ut. Hon är bra för hästarna och en kanal för ryttare och hästskötare. I Tokyo sov hon i princip med hästarna.

+ Per Rehn, kiropraktor och ryttarnas fysioterapeut.

– Per jobbar åt Sveriges olympiska kommitté men är knuten till oss i perioder. Han är en viktig del även om han bara är med några gånger om året. Han kunde inte vara med under EM och här ersätts han av Ellen Melia.

Tydlighet, ärlighet, öppenhet och uppriktighet präglar Henrik Ankarcronas ledarskap.

Vd med skorna i myllan

Han är mer som en vd med skorna i myllan, som ska se till att företaget "Svenska hopplandslaget" går med vinst men också månar om att medarbetarna trivs, ryttarna utvecklas och får allt stöd de behöver.

– Jag är alltid där för att hjälpa ryttarna att prestera. Det finns ingen annan baktanke. Jag tror inte att jag har något att vinna på att lägga mig i och göra för mycket eftersom jag inte är med i ryttarnas vardag, säger han.

Det har varit en vinnande koncept.

Rasmus Westgren, landslagsveterinär och förbundskaptenen Henrik Ankarcronas närmaste medarbetare.
Rasmus Westgren, landslagsveterinär och förbundskaptenen Henrik Ankarcronas närmaste medarbetare.
Ankarcronas facit som förbundskapten

Hopplandslagets mästerskapsfacit under Henrik Ankarcronas tid som förbundskapten:

EM i Göteborg 2017: Silver i lag och individuellt guld.

VM i Tryon 2018: Silver i lag.

EM i Rotterdam 2019: Inga medaljer.

OS i Tokyo 2021: Guld i lag och silver individuellt.

EM i Riesenbeck 2021: Brons individuellt.

VM i Herning 2022: Guld i lag och guld individuellt.

EM i Milano 2023: Guld i lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!