Klart: Svenska stjärnorna med i ny världsliga

Nations Cup blir League of Nations. Det nya formatet för internationella laghoppningar är mer än bara ett byte av namn och tävlingsplatser. Från och med 2024 väntar en världsliga – med Sverige som en av tio deltagande nationer.

EM-guldmedaljörerna Henrik von Eckermann, Wilma Hellström, förbundskaptenen Henrik Ankarcrona, Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson har en ny världsliga att se fram emot nästa år. Arkivbild.

EM-guldmedaljörerna Henrik von Eckermann, Wilma Hellström, förbundskaptenen Henrik Ankarcrona, Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson har en ny världsliga att se fram emot nästa år. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-12-07 11:01

Nyheten presenterades redan i somras, men nu är detaljerna spikade.

– Vi vill växa som sport och vi tror att det här är ett sätt. Det är en världsliga som blir lättare att följa, sade hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona till TT i juli.

Då var det inte klart vilka tio länder som skulle få plats i nya League of Nations, inte heller vilka fem orter som får stå som värdar för deltävlingarna och finalen.

In i det längsta hoppades Falsterbo slå sig in som arrangör, men ratades. I stället får S:t Gallen och Rotterdam sköta de två nationshoppningarna i Europa.

Åtta till final

Kort och gott är det nya att de kontinentala ligorna med divisioner skrotas. I stället införs en världsliga. De tio bästa nationerna möts på fem tävlingsplatser. De åtta främsta lagen i serien gör sedan upp i en final i Barcelona.

Sverige tillhörde inte den högsta divisionen i Nations Cup i år, men får plats i nya League of Nations eftersom hänsyn togs till världsrankningen när det nya formatet beslutades.

Systemet som har tagit fram de tio deltagarnationerna utgår från ländernas sex bästa ryttare på världsrankingen inklusive en U25-ryttare.

Hopplandslaget må vara regerande olympisk mästare, världs- och Europamästare i lag, men på världsrankningen har många andra nationer fler ryttare bland de främsta.

Klättra på världsrankningen

Därför är det av stor vikt att Sverige på sikt får in fler ryttare bland världens bäst rankade ryttare.

– Vi behöver ha fler ryttare in bland topp 200-300 på världsrankningen, säger Henrik Ankarcrona.

Därför jobbar han konsekvent med att ge många ryttare internationell erfarenhet.

I ett redan späckat tävlingsprogram hoppas förbundskaptenen att landslaget kan vara med och slåss om titeln i Barcelona.

– Målet är förstås att vinna så mycket som möjligt, det är det alltid. Men vi ska också göra det med ekipage som är redo och förberedda för uppgiften och på ett sportsligt och rättvist sätt där vi sätter hästarna allra främst. Så tänker vi alltid, säger han till ridsport.se

Fakta: League of Nations

Här avgörs League of Nations, som ersätter Nations Cup i laghoppning.

8–11 februari: Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

19–23 mars: Ocala, USA.

30 maj–2 juni: S:t Gallen, Schweiz.

20–23 juni: Rotterdam, Nederländerna.

3–6 oktober: Barcelona, Spanien, final.

Följande länder är kvalificerade: Sverige, Irland, USA, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Brasilien.

+ Alla tio nationer deltar i de fyra omgångarna och de åtta bästa går sedan vidare till finalen i Barcelona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om