Fredricson testar Chopin – aktuell för OS-satsning

Har Peder Fredricson hittat hästen som kan ta honom till OS i Paris till sommaren? En vink kommer i dagarna. Då rider han Chopin i några lättare klasser.

Är Chopin något för Peder Fredricson att OS-satsa med? Arkivbild.

Är Chopin något för Peder Fredricson att OS-satsa med? Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ridsport2023-10-30 18:17

Fredricson bekantar sig med 14-åringen på 1,35- och 1,40-hinder i Jönköpings hästshow.

Den förre världsettan och dubble individuelle olympiske silvermedaljören har näsa för vad som är ett ämne för ett mästerskap. Hingsten gick i OS i Tokyo och har tävlat i Global Champions Tour.

Mestadels har Chopin haft Mathilda Karlsson som ryttare. Svenskan valde för några år sedan att representera Sri Lanka. Inför OS 2021 hamnade Karlsson i blåsväder när frågetecken kring hennes kvalande till spelen restes. Hon fick tävla i Tokyo sedan Cas, idrottens skiljedomstol, dömt till hennes fördel.

I somras stängde Internationella ridsportförbundet, Fei, av henne från allt tävlande fram till och med den 14 januari 2025. Det sedan Karlsson uteblivit tre gånger från dopningskontroller under en tolvmånadersperiod.

I en intervju nyligen med TT var Peder Fredricson öppen för att satsa mot ännu ett OS – om han bedömer att han har en häst mogen den svåra uppgift som väntar i Versailles slottspark till sommaren.

– Jag jobbar på med det jag har och är öppen för om det kommer in en ny häst. Inför OS är det resultaten som avgör. Det är ingen idé att spekulera. Det är de hästar som levererar och är i bäst form som ska gå OS.

– Jag säger alltid att jag har en massa hästar som är möjliga och sedan sållas de ut av resultaten. Det är fel inställning att säga att man inte har det. Jag håller alla dörrar öppna åt alla håll.

Hans fru, Lisen Bratt Fredricson, vill tona ned pratet om en eventuellt OS-satsning för hennes man på Chopin.

– Det är alldeles för tidigt att säga någonting om. Han måste ha gjort någon större tävling för att kunna säga något om det, säger säger Bratt Fredricson till SVT.

Mathilda Karlsson på Chopin under OS i Tokyo. Arkivbild.
Mathilda Karlsson på Chopin under OS i Tokyo. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!