Fredricson missade EM-medalj – men surar inte

Den individuella medaljen försvann när samma planka föll två gånger. Jens Fredricson tar på sig de kostsamma rivningarna i EM-finalen i Milano. Mer han surar inte. I stället hyllar han Europamästaren, schweizaren Steve Guerdat. –Han gör det fantastiskt bra.

Jens Fredricson på Markan Cosmopolit i den individuella finalen under EM i Milano.

Jens Fredricson på Markan Cosmopolit i den individuella finalen under EM i Milano.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-09-03 14:33

Efter fredagens lagguld hade Fredricson krattat i manegen för nya svenska framgångar. Han och Markan Cosmopolit gick in i den individuella finalen som ekipaget att klå.

Och klådda blev han och "Cosmo".

Guerdat, tysken Philipp Weishaupt, fransmannen Julien Epaillard och britten Ben Maher smet förbi. Fredricsons två nedslag gjorde att han rasade till femte plats, precis före Henrik von Eckermann på Iliana.

Tog på sig misstagen

Besviken? Jo, det är klart. Men nedslagen? Inte alls. Gör man fel får man liksom stå för dem, resonerar Fredricson.

– Jag får sota för lite dålig ridning fram till vattengraven i första rundan. Jag överred den, satte hästen i en svår situation och rev nästa hinder.

Hästar har som bekant ett utmärkt minne. Rivningen petade ned Fredricson till silverplats inför den andra och avgörande finalomgången. Där kom nästa rivning på samma hinder.

Där och då sprack chansen att lämna Milano med en individuell medalj som sällskap till fredagens lagguld.

Samma planka föll

– Jag tycker inte att jag fick till min bästa ridning i första omgången, i den andra satte jag ridningen bra och hästen hoppade fantastiskt. Men samma planka var med igen. Han spände sig lite där och så fick jag ett nedslag, säger Jens Fredricson.

TT: Du har tagit ett lagguld, "Cosmo" har presterat, du är femma individuellt. Det måste ändå kännas rätt bra, eller?

– Jo, det känns bra. Jag skulle gärna haft en individuell medalj men jag är bara 55 år.

– Jag är så privilegierad att ha en så fantastisk häst. Jag har haft otroligt kul, jag missade lite i första rundan men blev femma i EM... det är inte så tokigt, säger Fredricson.

TT: Vad säger du om Guerdat, ende ryttare att gå genom EM felfri, med Dynamix de Belheme?

– Han sätt att rida, hans "horsemanship"... jag är bara så imponerad. Jag är glad att det finns en sådan kille i vår sport. Han är otroligt skicklig och det är ett mål att ta sig i kapp honom.

TT: Ja, du är ju bara 55...

– Ja, jag är ju det, säger Fredricson och skrattar.

Gav rätt besked

Efter ansträngningarna i Milano får "Cosmo" välbehövlig vila.

– Han ska få ta det lugnt en månad och gå hemma i hagen i Löberöd. Jag ska hem och jobba lite med mina andra hästar. Sedan blir det världscup i höst med Diarado's Rose.

Den långsiktiga satsningen går ut på att han och "Cosmo" rider OS i Versailles utanför Paris nästa sommar. Med insatsen i lagtävlingen gav han Henrik Ankarcrona beskedet förbundskaptenen ville ha.

– Jag tycker det är bra, jag har presterat på hög nivå. Det är första rundan i dag som inte är riktigt bra. Det ser lovande ut inför OS, säger Fredricson.

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero hade 4+8 rivningar i finalen och kom elva. Wilma Hellström drog på sig 16 fel på Cicci i den första omgången och kvalade inte in till den andra.

Hon slutade 22:a.

Europamästaren Steve Guerdat med hästen Dynamix de Belheme.
Europamästaren Steve Guerdat med hästen Dynamix de Belheme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!