Danske dressyrstjärnan medger våld mot hästar

En ridsportskandal rullas upp i dansk tv. I fokus: Dressyrstjärnan Andreas Helgstrand och hans medarbetare. Helgstrand anklagas för oetiska träningsmetoder. I en intervju medger han att våld brukats mot hästar. –När jag ser den filmen, ja, säger Andreas Helgstrand.

Andreas Helgstrand anklagas för att behandla sina hästar illa. Arkivbild.

Andreas Helgstrand anklagas för att behandla sina hästar illa. Arkivbild.

Foto: Foto: Roland Thunholm

Ridsport2023-11-22 17:57

Under onsdagskvällen visades första delen av dokumentären Operation X: Hästmiljardärens hemligheter på danska TV2 och kanalens play.

Under en månads tid har en reporter på TV2 arbetat som hästskötare hos Helgstrand Dressage och med dold kamera dokumenterat systematisk misskötsel och tortyrliknande ridning. Dokumentären visar flera hästar med oläkta sår efter sporrar. Trots skadorna rids hästarna på samma sätt dag efter dag. Det förekommer även hästar med kraftiga ränder och märken efter slag från spön.

Dolt skador

När kunder är på besök beordras personalen att lägga täcke på de hästar som har spömärken. De sår som orsakats av sporrar kletas över med skokräm.

Redan innan dokumentären, uppdelad i två avsnitt på 50 minuter, nådde tv-tittarna rörde den upp känslor och fick konsekvenser. Ulf Helgstrand, pappa till Andreas, har tagit en timeout som ordförande för det danska ridsportförbundet.

Jakob Blicher Ravnsbo har tills vidare tagit över uppgiften och förbundsstyrelsen höll ett extrainsatt möte under onsdagskvällen, skriver tidningsridsport.se.

Andreas Helgstrands ansträngningar att försöka stoppa dokumentären har två gånger avvisats av dansk domstol.

Tar stort avstånd

I en intervju med danska TV2 medger Helgstrand att det begåtts våld mot hästar i han verksamhet.

– Jag förstår helt vad experterna uttalar sig om, att de kritiserar hård ridning och så vidare, det skulle jag också ha gjort. Det tar jag självklart också stort avstånd från. Den kultur om vi ser där, det är inte den kultur jag vill se, säger han enligt tidningenridsport.se.

Helgstrand har flera gånger deltagit i den internationella hästshowen i Friends arena. Han är inte med i årets tävling, som avgörs om mindre än två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!