Besiktat och klart – här är EM-laget i hoppning

Domarna hade inga invändningar. En efter en skrittade de svenska VM-hästarna lätt och ledigt genom veterinärbesiktningen. –Alla hästar ser pigga och fräscha, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Henrik von Eckermann, Wilma Hellström Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson rider i det svenska EM-laget. Petronella Andersson, i mitten, rider individuellt.

Henrik von Eckermann, Wilma Hellström Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson rider i det svenska EM-laget. Petronella Andersson, i mitten, rider individuellt.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-08-29 13:51

Därför matchar han ett väntat lag när EM-hoppningarna inleds i morgon på Ippodromo San Siro i Milano.

Wilma Hellström, 30, mästerskapsdebuterar på Cicci och får sällskap av trion Henrik von Eckermann/Iliana, Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero och Jens Fredricson/Markan Cosmopolit.

– Planen är att Wilma rider först och följs av Rolf-Göran, Jens och Henrik. Det är planen för onsdagen. Sedan brukar jag ändra lite i startordningen till torsdagen, men tävlingen är lång och vi tar en dag i sänder, säger Ankarcrona.

– Vi brukar jobba runda för runda och bryta ned det en runda i taget.

"Inte jättelätt beslut"

Petronella Andersson rider enbart den individuella tävlingen på Castres van de Begijnakker.

För första gången i ett mästerskap får reserven i lagtävlingen hoppa individuellt.

TT: Ett lag du har haft i tankarna eller var det ett sent beslut?

– Det har faktiskt inte varit ett jättelätt beslut. Alla ryttare har presterat väldigt bra, men det har varit arbetstesen.

TT: Vad vägde över till Wilma Hellströms fördel?

– Om det nu var mellan Wilma och Petronella det stod... Det har varit skönt att veta att alla fem får starta i EM. Alla skulle också kunna bidra till laginsatsen. Tittar man på Wilmas häst har den varit lite upp och ned men ändå levererat felfria rundor långsiktigt på en bra nivå.

Litar på skallen och magen

– Hästen har också gjort ett mästerskap, om vi ska kalla världscupfinalen för det, och har gått flera rundor. Samtidigt har "Nella" visat en fantastisk formkurva. Det var inte lätt, men man får använda både hjärna och mage och då blev det så, säger Ankarcrona.

Lagtävlingen avgörs på fredag. De 25 främsta ryttarna når den första individuella finalomgången på söndag. I den andra gör de tolv främsta ryttarna upp om de medaljerna på söndag.

Fakta: Så avgörs EM

Onsdag 30 augusti

Tidshoppning, första kvalet lag och individuellt. (13.15)

Torsdag 31 augusti

Laghoppning, första rundan, individuellt kval. (13.15)

Fredag 1 september

Laghoppning, andra rundan, individuellt kval. (13.30) Medaljutdelning lag

Lördag 2 september

Hästbesiktning inför den individuella finalen. (17.00)

Söndag 3 september

Individuell final, första rundan (12.00), andra rundan. (14.05) Medaljutdelning individuellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om