Behåller armbindeln – tangerar rekord som världsetta

16 månader i rad som världsetta. Ryttarstjärnan Henrik von Eckermann tangerar britten Scott Brash som den som hållit positionen flest månader i svit. –Den stora grejen för mig var att bli nummer ett. Sedan är det kul att jag förblir det, säger han.

Henrik von Eckermann, världsetta i hoppning för 16:e månaden i rad. Arkivbild.

Henrik von Eckermann, världsetta i hoppning för 16:e månaden i rad. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-11-07 19:39

I augusti 2022 tog svensken över den vita armbindeln som sportens högst rankade ryttare.

Sedan dess har den suttit kvar på tävlingskavajen.

Jämfört med senaste rankingen ökar avståndet mellan von Eckermann och nye tvåan, britten Ben Maher. Svensken har 3 416 poäng och en marginal ned till den regerande OS-mästaren på 356 poäng.

För att inte bli ensam på tronen som den som innehaft förstaplatsen på världsrankingen längst tid i följd, krävs det mer eller mindre att Henrik von Eckermann ramlar av sina hästar i samtliga tävlingar fram till nästa rankningslista, den 7 december.

– Jag får hålla mig sadeln, säger han.

"Måste skärpa mig"

Ändå känner han sig inte som världens bäste ryttare just nu.

– Jag har haft två helger som jag inte varit placerat i grand prix. Då känner jag mig inte som nummer 1 om man säger så. Mer att jag måste skärpa mig. När jag var i Stockholm och hoppade på Stadion i somras, kände jag mig som nummer 1.

Då vann han deltävlingen i Global Champions Tour, en av många framgångar under ännu en stark säsong med segern i världscupen och EM-guldet i lag som absoluta toppar.

Det kan bli mer höjdpunkter. Om knappa två veckor väntar superfinalen i Global Champions Tour i Prag och i december den prestigefyllda Topp 10-finalen i Genève.

Avstår Friends arena

Däremot kommer han inte till Stockholms internationella hästshow i Friends arena i månadsskiftet. I stället väljer han att hoppa i världscupen i La Coruña i Spanien samma helg.

I och med att han är regerande världscupvinnare är von Eckermann direktkvalificerad till finalen i Riyadh i april.

Näst bäste svensk på världsrankingen är Peder Fredricson på 45:e plats. Fredricson var världsetta från oktober 2021 till och med maj 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!