Redo för het seriefinal: "Gått bra för hela laget"

I Uzbekistan gillade han boxning för att "vara lite tuff". Fotboll började han med när han kom till Sverige, som elvaåring. Nu är Mojeb Abdul Majed en av Vimmerbys allra bästa spelare. "Det har gått bra för hela laget", säger högerspringaren inför seriefinalen mot Smedby AIS.

Mojeb Abdul Majed i action i en match. Vimmerbys högerback spelar med fart och fläkt.

Mojeb Abdul Majed i action i en match. Vimmerbys högerback spelar med fart och fläkt.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2018-06-16 12:00

Dessa 99:or. Vimmerby IF har fått fram en smått fantastisk årskull, födda 1999. Mojeb Abdul Majed är en av dem. Det intressanta i sammanhanget är att de på något sätt har fostrats tillsammans – och att de i mångt och mycket påminner om varandra. Precis som de flesta andra årskompisar i fotbollslaget tränar Mojeb stenhårt, han är ytterst vältränad, spelar med glöd och passion, är en skicklig passningsspelare – och kanske framför allt: han är ödmjuk. Där har ni Mojeb Abdul Majed och 99:orna i koncentrat. Flera av dem som Majed växt upp med i VIF och som är lika gamla, är med i A-truppen. Bland annat Gustaf Johansson, Oskar Bergman, Ludvig Lundqvist, Ali Mostafa Mohammed, Isak Granström och Jacob Johansson.

Nu är det studenttider och tankarna upptas av annat än bara fotboll, av förståeliga skäl.

– Det känns jättestort att sluta skolan. Som vi har kämpat och slitit, säger Mojeb Abdul Majed och syftar både på sig själv och klasskompisarna som han har kring sig.

– Jag kommer sakna alla. Nu börjar vuxenlivet och dags att ta lite ansvar, haha.

Det är lätt att fatta tycke för den sympatiske 19-åringen, som har afghanskt ursprung, men som växte upp i storstaden Taskjent i Uzbekistan.

Han tycker själv att han inte var så framstående när han var yngre, men det har som sagt sin förklaring:

– Jag började inte spela förrän jag var ungefär elva år. Jag var inte så bra då.

Med stark vilja, hård träning och ett enormt driv har han utvecklats steg för steg för steg. Ni som har fotbollsöga och följt honom vet att här finns en kille med hög potential. Han svepte in som en storm när han fick chansen i A-laget förra året. Med fart, frenesi och en känsla av att inget är omöjligt tog han för sig direkt. Full fart framåt, ös på bara.

Nu är han inte längre yttermittfältare, som han spelat större delen av sin hittills korta karriär. Numera är han en frejdig högerback som sprintar upp och ner på sin kant – i 95 minuter om så behövs. Eller 195 minuter...

Orken tycks aldrig ta slut för Mojeb Abdul Majed.

På frågan om vad hans styrkor är som fotbollsspelare, rycker han lite på axlarna och säger: "Jag vet inte".

Efter lite trixande hit och dit, kommer vi fram till konditionen, snabbheten och tekniken.

– Jag vill utveckla allt, säger han snabbt. Jag brukar försöka titta på motståndarna vi möter. Det är många som är bra. Det finns alltid saker att lära sig.

Som att förbättra inkasten...?

– Ja, haha. Det kan du ta med på saker jag måste bli bättre på, säger Mojeb och skrattar högt.

Till saken hör att han har blivit avblåst för felaktiga inkast flera gånger under våren.

Här är förklaringen:

– De som jag ska kasta till är så långt borta... och jag kastar inte så långt. Då blir det lite fel.

Högerbacken hyllar samtidigt laget.

– Vi har roligt tillsammans och vi har en spelidé som alla följer. Vi jobbar hårt och sätter hög press.

På söndag är det dags för seriefinal, hemma mot Norrköpingslaget Smedby AIS.

– Det blir skoj. Det var skönt att vinna mot Assyriska förra helgen. Då gjorde vi en jättebra match. Hoppas vi kan göra det igen.

Vimmerby går upp i serieledning om de vinner. För Mojeb blir det en helg att minnas. Inte bara för att det vankas seriefinal. Nu tar han och 99:orna studenten och språnget ut i "vuxenlivet". Mojeb lär göra det med mycket spring i benen.

Här ser ni flera av de framgångsrika spelarna födda 1999.
Här ser ni flera av de framgångsrika spelarna födda 1999.

Vimmerby-Smedby

Så här säger VIF-tränaren David Lindgren: "Vi är jättenöjda med hur våren varit så här långt. De som vinner den här matchen har skaffat sig ett bra utgångsläge inför hösten".

Noterat:

Smedby har fortfarande inte förlorat en match i serien. Sex vinster och tre oavgjorda så här långt.

Smedbys Emanuel Arvidsson toppar skytteligan med 10 fullträffar. Mohammed Shafa Ibrahim (VIF) är fyra med sex mål och Rickard Thuresson delad femma med fem mål.

Om Vimmerby: Abdelrhman Kharma, André Nunes och Victor Gustavsson är fortfarande skadade. Karl-Viktor Söderquist är avstängd. Truppen: Nic Rydholm, Gustaf Johansson, Mojeb Abdul Majed, Ted Åström-Åberg, Markus Ahl, Jonathan Fält-Öhr, Oskar Bergman, Jacob Johansson, Simon Larsson, Niklas Gunnarsson, Ali Mostafa Mohammed, Ludvig Lundqvist, Adam Kisitu, Mohammed Shafa Ibrahim, Mohammad Jafr och Rickard Thuresson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om