Mikael och Oscar brinner för sin sport

Amerikansk fotboll är kanske inte något många förknippar med Sverige och svensk idrott. Men i Jönköping finns ett lag som är på uppgång, där två lokala killar hittat rätt.

Oscar Nordquist (vänster) och Mikael Välijeesiö (höger) ska spela slutspel med sitt Jönköping Spartans i augusti.

Oscar Nordquist (vänster) och Mikael Välijeesiö (höger) ska spela slutspel med sitt Jönköping Spartans i augusti.

Foto: Magnus Strömsten

Amerikansk fotboll2018-06-16 07:00

Mikael Välijeesiö bor i Pauliström och Oscar Nordquist i Mariannelund. Tillsammans åker de båda fram och tillbaka till Jönköping för att träna och spela med Jönköping Spartans. Mikael, som är 41 år, berättar om hur han fick upp intresset för amerikansk fotboll.

– Jag började när jag var 15 år i Sundsvall då en kompis frågade om jag ville hänga med och testa på en träning. Det var helt enkelt av en slump, jag visste inte vad det var i början men sen var jag fast, säger han.

Oskar Nordquist fyller på och menar att det fysiska spelet fick honom att fastna för sporten.

– Det som lockade mig är att det är en onormal sport som vi svenskar inte hållit på med tidigare. Man smäller på hårt och det var just smällarna som fick mig att fastna, säger han.

Jönköping Spartans håller till i division ett södra och har precis vunnit grundserien. Nu väntar slutspel i augusti mot lag från de andra division ett-serierna. Än så länge går det enligt planerna för Spartans.

– Det har gått riktigt bra i år. Det är bara andra säsongen för Spartans herrlag i seriespel så det är en stor framgång för oss. Vi har en plan i laget att nå högsta divisionen år 2020 så målet i år var att ta oss till slutspel och vinna en match där. Vi är på god väg, säger Mikael Välijeesiö.

Hur ser framtiden ut för amerikansk fotboll i Sverige?

– Intresset har ökat och kommer att öka ännu mer. Folk vet inte hur kul det egentligen är med amerikansk fotboll och jag tror att det kommer ploppa upp fler lag lite här och där. Bland annat har det nyligen startats ett nytt lag i Vadstena, säger Mikael.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om