Krönika – det är bistert ute nu

Det är bistert nu. På flera sätt. Inte bara vädermässigt. Men jag gillar det. När snön yr i vinden och kylan tränger sig på. Det är vinter helt enkelt. Så som det ska vara. Okej, okej...jag köper att vi bara är i november och Kung Bore hade såklart kunnat vänta ett par veckor till med sin ankomst, men nja...det har sin tjusning.

Emma Sjökvist, Målilla Bandy, Vimmerby Hockey och Tim Johansson är några av spelarna och lagen som stack ut under helgen.

Emma Sjökvist, Målilla Bandy, Vimmerby Hockey och Tim Johansson är några av spelarna och lagen som stack ut under helgen.

Foto: Magnus Strömsten/Torbjörn Allvin

Krönika2023-11-28 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har däremot två invändningar. 

Vinterdäcken är ditsatta (inte av mig själv såklart, det överlåter jag till proffs), men problemet är att de är lite nötta de där däcken. Jag märkte det när jag var ute i den första halkan. Men byt då? Jo, jag vet, jag vet. Just nu har jag inte kosingen som krävs för att hosta upp pengarna. Det vankas ju jul. Kan vara dumt förstås att vänta, men jag kör sååå försiktigt.  

Invändning två: Vet inte om det är kylan som gjort att förardörren just nu tjurar och har satt sig på tvären. Hur jag än försöker går den inte att öppna. Jag får helt sonika ta mig in via passagerardörren och det kan ha sina problems eftersom jag inte är den direkt smidiga typen, trots att jag kör yoga kontinuerligt. Jag försöker smickra min vita Minicooper med att vänligt klappa den och ge den komplimanger, men inget hjälper. Jag ställde till och med in den i ett garage under tisdagen för att den skulle tina upp. Om det funkade? Icke. 

Mitt hopp står nu till min personlige bilmekaniker som brukar kunna fixa det mesta. Han har allt det jag saknar när det kommer till tekniska färdigheter och praktiskt tänk. 

Nåja, vi hittar nog snart en lösning.  
På tal om krångel hade jag bekymmer med datorn i helgen. Jag for runt som ett skållat troll i trakten och bevakade idrott. Då vill man verkligen inte...verkligen inte, att tekniken ska vara min motståndare. Men så var det. Ville ha ut en handbollstext i Hultsfred innan jag åkte till Målilla för att kika på de rödvitas hemmapremiär. Det gick sådär. Uppkopplingen havererade och hur jag än försökte internetdela så gick det inte. Som tur är hittade vi rätt lösenord till wifi på Venhagsvallen i Målilla och då funkade det efter en viss frustration.  

Sportmässigt då?Jo, jag tar med mig många saker från helgen.  

Som... 

Tim Johanssons makalösa målvaktsspel i Hultsfreds Handboll. Oj, oj, oj vad bra 21-åringen var. Trots hans storspel blev det däng på nytt för HHF, med uddamålet mot klassiska klubben Västerås-Irsta. Nykomlingen är fortfarande poänglöst då de också föll mot Enköping i söndags efter en ny bra insats.  

Emma Sjökvist målsuccé. Hon låg bakom det mesta när VIBK vann mot serieledande Gnosjö. Eller vad sägs om fyra raka mål när Vimmerby gick från 1–1 till 5–1.  

Stenhårda duellen mellan Målilla och seriefavoriten Skirö i bandy. Här kan vi snacka om att det smällde. Vissa hockeymatcher är en mild bris i jämförelse. Det låg spelare på isen i parti och minut efter att de verkligen gått all-in i närkamperna. Vissa situationer var nästan som rena överfall. Elitdomaren Niclas Schultz hade fullt upp och frågan är vad han sa till sina bröder i Målilla efteråt, spelande tränaren Daniel Skoog och Marcus Skoog? Det var en match som präglades av intensitet och glöd med perfekta yttre förutsättningar.  

Hockey så och Vimmerby. På något sätt hittade VH en väg att vinna. Det var inte vackert, inte välspelat och knappast rättvist. Eller som tränaren Hampus Sylvegård uttryckte sig efteråt: “Det var rånarluva på och vi var inte värda vinsten”.  
Det kvittar. Vimmerby tog två troligtvis superviktiga poäng och har ett järngrepp om en plats i kommande Allettan. Onsdag kväll kan biljetten dit vara säkrad. Seger mot Alvesta och mycket tyder på att det är klappat och klart. Ska dit och bevaka matchen för övrigt. Har aldrig varit där, men kanslisten varnade oss för att det är svinkallt i hallen.  

Vänta nu. Får jag ändra mig? Gillar jag verkligen när det är råkallt? Nej. Särskilt inte i en ishall – i Alvesta.