VH tog chansen – nu utmanar de på riktigt

Klockan tickade mot 21.20, tisdag kväll. Då bröt stora jublet ut i Kristianstads Ishall – i VH! Förbannelsen är bruten. Efter fem raka torskar blev Vimmerby Hockey en vinnare igen mot skräckmotståndaren KIK. Nu är "Tigrarna" på allvar med i jakten om en allsvensk biljett.

VH fick hål på Kristanstads målvakt Wictor Ragnewall till slut och lyckades besegra laget för första gången den här säsongen.

VH fick hål på Kristanstads målvakt Wictor Ragnewall till slut och lyckades besegra laget för första gången den här säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2024-04-16 22:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristianstad var klätt i orange, i huvudsak. Anledning: handboll går före hockey i staden. Och visst fick handbollsanhängarna jubla i Kristianstad Arena, en bit bort från hockeyhallen. I den direkt avgörande matchen, den femte, blev det seger med en boll i SM-kvartsfinalen mot Hammarby. 

Klang och jubel där efter en rackarrysare. 

Precis samtidigt utspelade sig en annan högdramatisk fight – på is. KIK hade vid seger mot Vimmerby kopplat ett järngrepp om den allsvenska platsen. Och laget var såklart storfavorit efter fem raka triumfer den här säsongen mot VH. 

Men...det blev ingen fulländad idrottskväll i Kristianstad. De som var klädda i grönvitt fick åka hem rejält besvikna. VH trotsade oddsen, vann med 4–2 och har skapat en enorm nerv i kampen om den åtråvärda förstaplatsen. 

Med bara två omgångar kvar att spela toppar visserligen Kristianstad fortfarande tabellen, men är nu bara två pinnar före Hudiksvall och Vimmerby. 

Matchen i sig var som ett välskrivet och spännande manus, med det perfekta slutet sett med VH-ögon. 

De mötte sin mardrömsmotståndare, KIK. 

De mötte sin mardrömsspelare, målvakten Wictor Ragnewall. 

De mötte också ett mentalt spöke efter alla jobbiga nederlag och det faktum att de inte hade gjort mål på Kristianstad på över elva (!) perioder. 

De struntade i allt det där och tog sig an den svåra uppgiften med en kyla, en attityd och en inställning som det inte går annat än att imponeras av. 

Det här var någonstans den perfekta bortamatchen. Från starten med 0–1, 0–2 och 0–3 efter en period, till den rafflande avslutningen där Kristianstad tryckte på stenhårt för en kvittering, men där Isac Göransson (en av isens främsta) kunde skicka pucken i öppen kasse bara några sekunder före slutet. 

Seger mot Hudiksvall i lördags. Seger mot Kristianstad under tisdagskvällen. Vimmerby har verkligen gett sig själva chansen att vara med i det här racet ända in på mållinjen. 

Nu väntar Brödernas/Väsby redan på torsdag. Nog är de säkert en aning slitna efter den här urladdningen, men det lär överskuggas av all den energi och det flow de måste ha fått efter den här sköna vinsten. 

Vi kan konstatera att det inte längre finns någon skräckmotståndare. 

Vi kan också konstatera att VH i allra högsta grad är med i striden om en allsvensk plats.