VIK vann dramatisk match – har kvitterat i matchserien

Västerviks IK fick en drömstart på den andra kvartsfinalen mot Södertälje. Något man kunde förvalta hela vägen in i mål. Man vann med 5–2 och har kvitterat till 1–1 i matcher.

Ishockey2021-03-25 20:12

Ja, var ska vi börja med period 1? Vi tar det kronologiskt. Efter 15 sekunder stod Daniel Marmenlind för en kandidat till årets räddning då han rånade SSK:s poängkung Nick Olesen på ett öppet mål med hälen på klubb-bladet.

– Det var en desperat räddning. I det läget är det bara att agera. Jag har inte gjort så många dunderräddningar den här säsongen så det var skönt, sa Marmenlind till CMore i den första periodpausen.

Och viktig blev den, för bara sekunder senare hade Viktor Liljegren stuckit upp, brottat sig in emellan två hemmaförsvarare och prickat in ledningsmålet för VIK – efter 33 sekunders spel.

Dramatiken fortsatte perioden igenom: Ryan Gropp kontrade till sig ett friläge men prickade stolpen. Minuter senare hände säsongens kanske märkligaste händelse. VIK vann en tekning i egen zon och Gilbert Gabor skulle rensa ut pucken. Men istället skickade han med en backhand in pucken i eget mål bakom en ställd Marmenlind.

Gropp revanscherade sig för det missade friläget och gav åter VIK ledningen med ett snabbt skott mellan benen på Jussi Rynnäs i SSK-målet, bara minuten efter Gabors olyckliga självmål, så ledning VIK efter 20 minuter.

Den andra perioden blev mindre dramatisk men två mål fick vi se. Först var det SSK som utjämnade till 2–2 genom Olesen som via köksvägen kvitterade. VIK tog ånyo ledningen med knappt två minuter kvar av perioden. Oskar Pettersson lämnades omarkerad i slottet och kunde, efter show från Kapla, klappa in 2–3. Perioden dominerades annars av SSK.

Klockan tickade på bra för VIK:s del i den tredje perioden och när 12:09 återstod hade Pettersson rakat in 4–2 för VIK. Målet föranleddes av en tackling av Gabor som vann pucken fram till kedjans tredje länk, Jacob Bjerselius.

VIK:s tvåmålsledning var därefter aldrig hotad. Man spelade smart, säkrade mitten av isen och gav inte hemmalaget chansen att komma närmare. Matchens kanske främste spelare, Viktor Liljegren, fick sätta dit sitt andra mål för matchen med en minut kvar. Matchen slutade 5–2 till VIK:s fördel.

Matchfakta

Första perioden: 0–1 (00:33) Viktor Liljegren (Joakim Hagelin, Marcus Westfält), 1–1 (13:33) Lucas Carlsson spel 5 mot 4, 1–2 (14:37) Ryan Gropp (Tim Wahlgren, Alexander Anderberg)

Andra perioden: 2–2 (12:48) Nick Olesen (Måns Lindbäck), 2–3 (18:02) Oskar Pettersson (Michael Kapla, Gilbert Gabor)

Tredje perioden: 2–4 (07:51) Pettersson (Jacob Bjerselius, Gabor), 2–5 (18:55) Liljegren (Zach Budish, Victor Öhman)

Skott: 22–26 (9–4, 8–11, 5–11)

Utvisningar: SSK 3x2 min, VIK 5x2 min.

Karta: Scaniarinken