Svensk seger – men utan stjärnglans

Två mål på lite drygt sex minuter i början. Sedan avstannade både spel och målskytte mot nykomlingen Polen i ishockey-VM. Det var inte mycket till stjärnglans över Tre Kronor i 5–1-segern.

Erik Karlsson gratuleras av lagkamraterna i båset efter sitt 3–0-mål i segermatchen mot Polen.

Ishockey2024-05-12 22:38

Sverige fick en smakstart på VM i fredags med 5–2-seger i mötet med USA som, precis som blågult, har ett stjärnfyllt lag.

Men stjärnglansen falnade fort.

När det var dags för match mot nykomlingen Polen var förbundskapten Sam Hallams order att hans lag skulle trampa på gasen från start.

Så blev det också.

Snabbt 2–0

Redan efter 6.17 lyste 2–0 på anslagstavlan och entusiasmen hos de tusentals polska supportrarna – som gjort den korta resan till Ostrava – avtog.

Marcus Johansson gjorde första målet när han sökte pass och pucken gick i mål via en polsk klubba. Det andra gjorde Lucas Raymond på Adrian Kempes precisa pass efter ett polskt felpass.

Men sedan drogs tempot ned, polackerna stack upp i flera vassa kontringar mot säkre svenske målvakten Filip Gustavsson och de polska supportrarna fick upp hoppet.

– Vi började bra, sedan släpper vi på det lite. De har några farliga lägen så vi måste skärpa oss lite, säger Marcus Johansson till Viaplay.

Hamnade i dvala

Det blev tvärtom. Svenskarna såg ut att hamna i dvala och Polen – tillbaka i A-VM efter 22 år – tryckte på mot svenska målet i några sekvenser.

Svenskarna fick två numerära överlägen i andra perioden – de två första i turneringen – men kunde inte utnyttja något.

Någonstans halvvägs in i perioden ökade Tre Kronor tempot igen och Erik Karlsson kunde smälla in 3–0 på ett hårt slagskott, 132,7 kilometer i timmen enligt statistiken. Hans första mål i turneringen.

– Det var inte ett jättebra skott. Det var ett bra pass (från André Burakovsky) och jag kom direkt från bänken och var fräsch, säger han.

Tre Kronor slutförde andra perioden bättre än de hade börjat den.

Men det var övergående.

Det var första gången på 34 år som Sverige mötte Polen i VM-sammanhang. Den gången, 1992 i Prag, vann svenskarna med 7–0.

"Helt okej match"

Polen började VM-comebacken med att ta en poäng mot fjolårets bronslag Lettland, förlust efter förlängning.

I början av tredje perioden exploderade Ostravar Arena – välfylld även med svenska supportrar – då Polen gjorde 3–1.

Marcus Pettersson, Pittsburghbacken, ramlade i egen zon, fick friläge men inte ordning på pucken förrän han passerat målet. Då han vallade in den via ryggen på Filip Gustavsson.

Sverige gjorde sedan två mål i numerärt överläge genom André Burakovsky och Erik Karlsson. Burakovsky utsågs till matchens lirare.

– Alltid kul att hjälpa laget, men viktigaste att vi vinner matchen. Som grupp tycker jag att vi gör det bra i dag.

– En helt okej match. De gör det bra, gör det svårt för oss. De täppte till i mitten, men så klart skönt med en ny vinst. Den känslan tar vi med oss till matchen i morgon, säger Burakovsky till Viaplay.

Redan på måndagskvällen spelar Tre Kronor igen, då mot Tyskland.

21 maj: Slovakien (20.20).

Kvartsfinaler spelas den 23 maj, semifinaler den 25 maj och medaljmatcher den 26 maj.