Skellefteå utökade mäktiga hemmasviten

Han har alltid varit en hårt jobbande och laglojal forward. Nu har Tom Kühnhackl helt plötsligt också blivit en målskytt. När Skellefteå besegrade Timrå med 5–0 stod den tvåfaldige Stanley cupmästaren för två fullträffar.

Skellefteås Tom Kühnhackl och Andreas Wingerli gjorde båda mål i 5–0-segern. Arkivbild.

Ishockey2023-01-14 17:38

– Jag vet faktiskt inte vad som har hänt, men jag har bättre självförtroende nu. Och så spelar jag med två bra killar, säger en leende Kühnhackl och ruskar på huvudet efter lagets övertygande seger, den elfte i rad på hemmais.

Efter en första period som präglades av mycket stök, bök och missade passningar började Skellefteås maskineri att fungera i den andra. Då kom också målen.

Lossnat för Kühnhackl

Först hittade backen Anton Olsson rätt från blå linjen efter 1.51. "Isaren" gick stolpe in och innebar 19-åringens första mål i Skellefteåtröjan. Tysken Tom Kühnhackl har gjort desto fler.

Men det var för sina defensiva kvalitéer Kühnhackl både 2016 och 2017 kunde lyfta Stanley Cup-pokalen i Pittsburgh Penguins. Det är först i år som målskyttet har lossnat.

Mot Timrå kom hans åttonde och nionde fullträff för säsongen. För sjunde matchen i rad noterades han i poängprotokollet.

– När jag var yngre gjorde jag en del mål. Nu verkar målsinnet ha kommit tillbaka. Men det viktigaste är att laget vinner, säger Kühnhackl som inledde sitt målskytte med 2–0-målet i den andra perioden. Kedjekompisen Max Lindholm hittade rätt med en passning just innanför offensiv blålinje och tysken kunde ta några kraftfulla skär och snärta in pucken.

Han avslutade också målskyttet med att lyfta in en backhand i nättaket till 5–0 efter en massiv hemmapress. Den sista perioden handlade mycket om spel mot ett mål – Timrås.

Tungt för Timrå

Timrå var kraftigt tillbakapressade och när halva matchen spelats hade laget endast lyckats avlossa sju skott mot hemmamålvakten Linus Söderström.

Timrås uppförsbacke blev ännu brantare när backen Tim Erixon i mittenperioden fick matchstraff för en crosschecking i ryggen på hemmaforwarden Rickard Hugg.

– Vi vet att Skellefteå är ett bra lag men visar för dålig disciplin. Efter femminutersutvisningen tappar vi matchen totalt, säger Timråtränaren Anders Karlsson.

Desto mer tillfreds var Skellefteås tränare Robert Ohlsson, som särskilt gladde sig åt Tom Kühnhackls nya sida som målskytt:

– Han är helt klart bra. Förut tyckte jag att han hade bra fart på skridskorna, nu har han adderat målsinnet till det, säger Ohlsson.