SHL-debuterar borta hemma: "Speciell match"

Förre stormålvakten Johan Hedberg står inför sin debut som huvudtränare i SHL med Örebro. Den sker, av alla ställen, i Leksand. –Det är skönt att ta tjuren vid hornen direkt, säger han.

Örebros nye tränare, förre stormålvakten Johan Hedberg, under en träning med sitt nya lag inför SHL-premiären.

Örebros nye tränare, förre stormålvakten Johan Hedberg, under en träning med sitt nya lag inför SHL-premiären.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2023-09-13 11:28

Schemamakarna fick verkligen till det när det gällde SHL:s färskaste tränare.

Faktum är att Johan Hedberg och hans familj har hus bara något slagskott från Tegera arena i Leksand dit han nu kommer som motståndare och tränare i Örebro.

Han skrattar gott över detta faktum när TT tar upp premiärmatchen efter en träning.

– Det är klart att det blir en speciell match, men nu har jag ändå varit borta i så många olika lag och de jag jobbar med är mitt lag. Sedan kommer jag alltid att vara intresserad av andra lag ändå, jag följer Mora, jag följer Leksand, jag följer lag där man har känningar med människor man jobbat med, säger Hedberg.

"Enorm" betydelse

TT: Vad har Leksand betytt för dig?

– Enormt mycket för hela min person, det var där jag började spela, det var där jag fick chansen i elitserien (dåvarande SHL), som tog mig till landslaget och som gjorde att jag blev proffs. Att få uppleva den drömmen att få spela i NHL så lång tid.

– Sedan har gjort olika saker i föreningen, jag satt i styrelsen några år och har god insyn och kontakt med klubben. Men så är det för många tränare och ledare. Det är inte så speciellt som man kanske tänker utifrån, säger Hedberg.

Den förre stormålvakten gjorde tolv NHL-säsonger, spelade med stjärnor som Mario Lemieux och Jaromir Jagr, och vann VM-guld med Tre Kronor.

Efter spelarkarriären, som pågick ända till fyllda 40 år, blev han ledare i New Jersey innan han följde med sin förre tränare Peter DeBoer till San Jose som assisterande tränare.

Närmast kommer Hedberg från tre framgångsrika säsonger i Mora – hans första som huvudtränare – där han tog laget från botten till toppen i hockeyallsvenskan. Han utsågs till ligans bäste tränare 2020-21.

"En jäkla respekt"

Nu kommer han till ett Örebro som stabiliserat sig som ett topplag i SHL.

Förra säsongen var den bästa i klubbens historia med en fjärdeplats i grundserien och uttåg i semifinal efter förlust mot Skellefteå.

Nästa steg är självklart: SM-guld.

Men riktigt i de termerna pratar inte Hedberg även om det är målet.

– Jag är nog mer processtyrd, att man bygger blocken bit för bit och när man är i ett slutspel så kan allt hända. Men målet är att alla ska bli bättre varje dag och kan alla lyfta sig några procent från första till sista dagen så har vi kommit långt, då har vi en bra chans att komma in i ett slutspel med en bra känsla. Länge fram än så behöver man inte se.

– Jag har en jäkla respekt för den här ligan, den är otroligt svår, alla lag är bra, är du inte noggrann och hundra procent dedikerad så vinner du inte.

Samtalet en lättnad

På det sista tvivlar inte Johan Hedberg en sekund. Han hyllar tidigare tränare, med Niklas Eriksson i spetsen, för den miljö de byggt upp i laget under de senaste åren.

Faktum är att Hedberg och Eriksson, nu sportchef i klubben, är gamla lagkamrater och rumskompisar från Leksandstiden.

När det först började ryktas att Hedberg var på väg in i Örebro, på Erikssons bekostnad, kände sig den gamla stormålvakten långt ifrån bekväm.

Tills telefonen ringde.

– När kontakten togs med Örebro var det snack om att Niklas inte skulle vara kvar. Så min första reaktion var "nja, jag vet inte". Men när det kom ut i tidningarna så ringde Niklas mig direkt och gav mig sitt godkännande vilket var väldigt, väldigt skönt. Han var superproffsig och helt prestigelös och det är Niklas som person, säger Hedberg.

Nu ska de gamla kompisarna jobba ihop. Johan Hedberg har skrivit tvåårskontrakt.

– Det är en superwin-win för allihopa tycker jag, säger han.

Så hur går Örebro vidare nu med Hedberg i båset?

– Vi vill fortsätta bygga på det man gjort, lite förändringar i spelet blir det alltid med en ny coach, men vi vill inte ändra Örebros dna, bara förfina det.

Det finns dock fortfarande frågetecken på spelarsidan. Supertalangen Leo Carlsson är i Anaheim för att försöka ta en NHL-plats och i Örebro räknar man bort honom i nuläget.

– Skulle Leo komma tillbaka så är han det bästa nyförvärv man kan få, tycker Hedberg.

Men dit återstår i så fall en tid. Tillbaka till premiären då. Är Johan Hedberg nervös för hur han ska mottas i sin hembygd?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Jag tror inte jag har gjort något som de behöver vara alltför arga på. Vi får se om det blir några glåpord eller inte, säger Hedberg.

Huvudtränaren Johan Hedberg.
Huvudtränaren Johan Hedberg.
Fakta: Johan Hedberg

Ålder: 50.

Bor: Lägenhet i Örebro och hus i Leksand.

Familj: Hustrun Pernilla, vuxna barnen Molly, 28, Vilma, 25 och Bia, 19.

Klubbar som tränare: New Jersey (olika uppdrag, 2013-14), Albany (målvaktstränare, 14-15), San Jose (assisterande/målvaktstränare, 15-20), Mora (20-23), Örebro (23- ).

Klubbar som aktiv: Leksand, Manitoba, Detroit Vipers, Baton Rogue, Kentucky, Pittsburgh, Vancouver, Dallas, Atlanta, New Jersey, Albany.

Tre snabba...

+ Vem blir Sveriges förste huvudtränare i NHL?

Kanske Sam (Hallam) när han är klar med landslaget. Han är nog den som är närmast. Den resan och den framgången han har haft gör honom till mest lämpad. För mig är det inget mål, jag har varit där borta i 23 år.

+ Häftigaste minnet från din spelarkarriär?

NHL-debuten och första slutspelet med Pittsburgh, hela den resan är nog det häftigaste jag upplevt. Det hände så mycket på en gång, en dröm som gick i uppfyllelse, jag fick spela med fantastiska spelare som Jagr, Lemieux, och Alexej Kovalev.

+ Hur började det med smeknamnet "Moose"?

Det var i Pittsburgh, jag kom från Manitoba Moose (i IHL) och hade den utrustningen på mig och en blå Manitobahjälm med en stor älg. Så det var så Pittsburghpubliken tog tag i det under slutspelet. Jag trodde först att de buade när de skrek "Moose". Det blev en hajp.

Fakta: SHL:s tränare

SHL:s huvudtränare i tur och ordning efter hur länge de suttit på sina poster:

Roger Rönnberg, Frölunda, 10 säsonger.

Thomas Berglund, Luleå, 6.

Cam Abbott, Rögle, 6.

Björn Hellkvist, Leksand, 3.

Martin Filander, Oskarshamn, 3.

Tomas Mitell, Färjestad, 2.

Klas Östman, Linköping, 2.

Tomas Kollar, Malmö, 2.

Mattias Karlin, Modo, 2.

Robert Ohlsson, Skellefteå, 2.

Anders Karlsson, Timrå, 2.

Jörgen Jönsson, Växjö, 1.

Tomas Montén, HV71, ny.

Johan Hedberg, Örebro, ny.


Fakta: Premiäromgången

Torsdag, 19.00: Skellefteå–Modo, Timrå–Frölunda, Leksand–Örebro, Färjestad–Växjö, HV71–Linköping, Oskarshamn–Luleå, Rögle–Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!