Önerud om HV71:s räddade kontrakt: "Lättad och glad"

2021 var Simon Önerud lagkapten när HV71 föll i kvalet mot Brynäs. Tre år senare fick han vara med om ett nytt kval, som den här gången slutade väl för Jönköpingslaget. –Lättad och glad att HV spelar i SHL nästa säsong, säger veteranforwarden efter 5–0 på hemmais i den sjunde och avgörande matchen mot Oskarshamn.

HV71:s Simon Önerud.

Ishockey2024-03-29 20:52

Långfredagens match i Jönköping skulle obarmhärtigt sluta med att antingen HV71 eller Oskarshamn klev av isen som ett nyblivet allsvenskt ishockeylag. Simon Önerud medger att det varit en tuff tid.

– En mental anspänning. Man mår inte så bra men får försöka intala sig att det bara är hockey, även om det är så mycket mer, säger han.

– Det har varit tufft mentalt, men jag tycker att vi som grupp kommit ihop, säger Öneruds lagkamrat Åke Stakkestad till TT en stund efter slutsignalen.

Stakkestad målade dubbelt

Stakkestad är normalt sett en grovjobbare som sällan antecknar sig i målprotokollet. Nu gjorde han två mål under en och samma period, vilket visade HV71 vägen till förnyat SHL-kontrakt.

– Det fanns inte en chans att vi skulle förlora i dag. Det var spänt och taggat, men på ett bra sätt, säger han.

I början av den andra perioden fick Stakkestad tag på en lös puck framför motståndarmålvakten Tomas Rydén och gjorde aftonens första mål. Mitt i samma period fick Oliwer Kaski, i powerplay, på en fin träff och ökade på till 2–0. De flesta av de 6 800 åskådarna, lapp på luckan, responderade på HV-målen med att skapa en ljudkuliss modell högre.

Det blev inte tystare i arenan när Åke Stakkestad en stund senare styrde in sitt andra och HV71:s tredje mål i matchen.

– Väldigt skönt. In på kassen, där har vi gjort våra flesta mål, säger Stakkestad.

Hemmalagets ledning var sedan aldrig i fara. I den tredje perioden spelade Jönköpingslaget ett kompakt försvarsspel som inte tillät Oskarshamn att skapa speciellt mycket i offensiv zon. Efter Nick Shores 4–0-mål, med 7.53 kvar av den tredje perioden, defilerade HV71 sig kvar i svensk ishockeys finrum inför en euforiskt hoppande och jublande hemmapublik. Oliwer Kaski satte femman när Oskarshamn letade halmstrån genom att ta ut sin målvakt.

– 5–0, det var skönt. HV ska spela i SHL, det är inget snack, säger Åke Stakkestad.