Nyförvärvens rutin kan bli viktig för VH: "Sprida lugn"

Jakob Heljemo och Christoffer Törngren. De två prestigevärvningarna förstärkte VH inför Allettan. Det var flera månader sen, nu är siktet inställt på kvalserien.

Jakob Heljemo och Christoffer Törngren kan bidra med mycket rutin för VH i kvalserien.

Jakob Heljemo och Christoffer Törngren kan bidra med mycket rutin för VH i kvalserien.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-03-29 07:00

– Det har såklart varit en dröm att få uppleva det, och kvalserien var det stora målet för mig när jag valde att komma hem, säger Heljemo som tycker att laget har visat att man förtjänar den här chansen.

– Vi har ett bra lag som kom tvåa i en tuff Alletta och slog ut ett starkt Troja i tre raka. 

Vad tror du om era chanser i kvalserien?

– Vi är ett av flera som är med och gör upp om det. Det brukar sägas att lagen från den södra serien ofta har bra chans och lite så är det nu med. Samtidigt gäller det att vara påkopplade i varje match och få med sig resultat. 

undefined
Jakob Heljemo.

Heljemo har många år bakom sig på elitnivå, men är inte så van vid att spela hockey långt in i april.

– Nej, faktiskt inte. Som junior i Frölunda gick vi långt i slutspel en del säsonger. När jag spelade med Tingsryd i Allsvenskan gick vi också vidare nån gång, men aldrig hela vägen. Så jag ser verkligen fram emot att få förlänga säsongen med ett par veckor. Det är den här typen av matcher som är roligast.

Att spendera många timmar i buss har han mer rutin av.

– Det fick jag "träna på" under tiden i Allsvenskan. Då blev det många resor till Umeå och Östersund. Det är inga problem. Jag brukar försöka sova en hel del, läsa en bok, lyssna på en podd eller kolla på nån serie.

Någon som både har stor rutin av spel långt in på vårkanten och resor kors och tvärs över Sverige är förre SM-guldmedaljören Christoffer Törngren. 

– Det ska bli jätteroligt, och skönt att spela dem matcherna direkt, säger han.

undefined
Christoffer Törngren.

Törngren är inte alls förvånad över att det gått så bra för VH den här säsongen. 

– Jag var med och tränade redan i höstas och såg att vi hade ett väldigt starkt lag, så det har inte kommit som en överraskning. Det känns faktiskt som att vi har några växlar till i oss. Nu gäller det bara att hitta formtoppen.

För egen del, hur känns formen och kroppen inför avslutande veckorna?

– Jag har inget att klaga på.

Du är den mest rutinerade spelaren i laget när det kommer till såna här viktiga matcher. Hur kan du hjälpa övriga spelare framöver?

– Jag ska hjälpa till så mycket jag kan, till exempel genom att sprida ett lugn. Sen finns det många andra rutinerade som också drar ett stort lass.

Christoffer Törngren anser att det är många lag som har chans att konkurrera om den eftertraktade topplaceringen i kvalserien. 

– Det känns väl ganska öppet på förhand. Den som hittar formtoppen vinner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!