Måldebutanter jagar VM-spel: "En stor dröm"

Måldebutanterna Theodor Lennström och Hardy Häman Aktell visade vägen när Sverige slog Finland (3–1) och vann hemmaturneringen. Nu jagar backduon VM-spel. –Det hade varit en stor dröm, säger Häman Aktell.

Sveriges Hardy Häman Aktell jublar efter sitt 2–0-mål mot Finland – Växjöbackens första fullträff i Tre Kronor-tröjan.

Sveriges Hardy Häman Aktell jublar efter sitt 2–0-mål mot Finland – Växjöbackens första fullträff i Tre Kronor-tröjan.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2023-02-12 19:24

Innan nedsläpp mellan Sverige och Finland i Malmö arena hyllades Tre Kronor-legendaren och den tidigare Detroitstjärnan Henrik Zetterberg när han valdes in i svensk ishockeys Hall of Fame.

Växjöbacken Hardy Häman Aktell klappade klubban i isen som en hyllning – två minuter in på den andra perioden klappade 24-åringen in sitt första landslagsmål fram till 2–0 mot Finland.

– Jättestort så klart. Det är något man har drömt om sedan man var liten och sett Henrik Zetterberg göra mål. Otroligt stort för min egen del och kul att vi kunde göra en så bra turnering och kunna vinna den, säger Häman Aktell, som står noterad för fem landskamper.

"Självklart mäktigt"

I den första perioden var det Färjestadsbacken Theodor Lennström som gjorde måldebut i Tre Kronor. Efter knappt tolv minuter dundrade han in ledningsmålet med ett slagskott.

– Självklart mäktigt att få göra det på hemmaplan också och sätta upp den ribba in. Det var skönt att se den gå in, säger Lennström efter sin åttonde landskamp

Sverige vann till slut med 3–1 efter att Anton Bengtsson nätat halvvägs in i matchen och Finland svarat för ett tröstmål i matchens sista sekund.

Det blev förlust mot Tjeckien i öppningsmatchen (1–2 efter förlängning), men via 2–0 mot Schweiz och trepoängaren mot Finland vann Tre Kronor hemmaturneringen.

– Jag tycker att vi har gjort en riktigt bra turnering och verkligen blivit bättre och bättre ju längre den har gått, säger Theodor Lennström.

Lennström tillhörde ryska Nizhny Novgorod fram till slutet av februari i fjol, men lämnade KHL-klubben för Färjestad efter Rysslands invasion i Ukraina. Innan dess hann 28-åringen göra landslagsdebut för Tre Kronor i OS i Peking.

Nu drömmer han om att få göra sitt första VM också – årets mästerskap avgörs i Finland och Lettland i maj.

– Självklart. Det hade varit en dröm att få spela VM. Det är något jag kommer att kriga för, men jag får fokusera på klubblaget nu och göra det så bra jag kan där så stärker jag nog mina aktier vidare.

"Vill vinna SM-guld"

I våras blev det SM-guld med Färjestad – då svarade Lennström för 18 poäng på 19 slutspelsmatcher.

– Jag vill gå för ett till guld i vår, säger försvararen.

Även Hardy Häman Aktell jagar SM-guld med Växjö och drömmer om VM.

– Först och främst vill jag vinna ett SM-guld med Växjö och sedan om man får frågan om att komma till VM är det så klart något man jättegärna gör. Det hade varit en stor dröm, säger Häman Aktell, som vann SM-guld 2021 med nuvarande förbundskaptenen Sam Hallam som Växjötränare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!