Karlin: "Det gjorde att vi gick vidare"

Västerviks IK var lite starkare mentalt än Södertälje. Det spelade stor roll i avgörandet, menar VIK-tränaren Mattias Karlin.

Foto: Rikard Nilsson

Ishockey2021-03-30 10:10

Med 4–1 i matchen och totalt 3–1 i matcher avslutade VIK SSK:s säsong på måndagskvällen. VIK:s resa fortsätter i semifinalen mot Timrå – mer om det längre ned i texten. Först bad Sporten Mattias Karlin peka på vad han menar är skillnaden mellan hans lag och SSK.

– Vi är mentalt starkare. Tävlar lite bättre, lite mer rejäla och har lite fler karaktärer. Det gjorde att det tippade över till vårt håll.

VIK fick en tuff start på match fyra där ett intensivt SSK fick utdelning precis i matchupptakten. Men VIK kvitterade i power play i den första perioden genom Ryan Gropp. Och just power play skulle fälla avgörandet den här kvällen.

– Vårt PP hade bättre fart och fantasi idag och vårt box play var som vanligt, det är alltid bra. Det är där nånstans vi vinner matchen, säger Karlin.

Fyra numerära underlägen städades av och det var kanske som mest nervöst för VIK-ledningen när Ludvig Jardeskog visades ut med fyra minuter kvar. Då ledde VIK med 2–1 efter att Tim Wahlgren, återigen i power play, prickat in ledningsmålet med några minuter kvar av mittperioden. Precis som de två föregående segermatcherna hade VIK en uddamålsledning med sig in i slutperioden.

I vintras tappade ni många poäng i tredje perioden, numera ser det hur stabilt ut som helst. Vad är skillnaden?

– Vi är mycket mer aggressiva nu. Vi kör på hårdare och litar mer på varandra, det är något som kommer över tid. Vi hade ett långt möte om just det i början på januari där vi kom överens om att det kanske får kosta ett par mål om vi går på för hårt men att det ska gynna oss över tid.

Härnäst väntar alltså Timrå i en bäst av sju-serie med start i Medelpad på lördag. Timrå hade VIK och Björklöven att välja emellan och gick på det lägst rankade laget, alltså VIK.

– Det hade vi räknat med, de har ju kört den stilen att ta det lägst rankade, säger Karlin.

Hur ser du på motståndet?

– Det blir tufft, men en rolig utmaning.

VIK har plusstatistik på Timrå från grundserien. Spelar det någon roll när ni kliver in i semifinalen?

– Svårt att säga. Det som är klart är att man hellre ser att man vunnit några än att ha noll poäng. Men i ett slutspel är det så mycket annat som spelar in.

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!