Efter konflikt och kritik – nytt hockeyavtal

Svenska Ishockeyförbundet och ligaorganisationen hockeyettan har tecknat ett nytt samarbetsavtal som gäller tv-rättigheter över säsongen 2029/2030. Detta efter år av kritik mot hockeyettans tv-avtal.

Det nya avtalet gäller över säsongen 2029/2030.

Det nya avtalet gäller över säsongen 2029/2030.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ishockey2024-03-05 14:45

Avtalet innebär att ligaorganisationen disponerar sändnings- och de kommersiella rättigheterna för sin liga, skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Tv-rättigheterna i hockeyettan har varit ett ämne som skapat konflikt.

2022 gick Boden till Riksidrottsnämnden (Rin) för att lämna hockeyettan, eftersom ligan inte gav Boden rätt att bestämma över tv-rättigheterna till sina hemmamatcher.

Rin gav Boden rätt men Svenska ishockeyförbundet hävdade att Rin inte kunde ogiltigförklara förbundets tävlingsregler. Konflikten slutade med ett förlikningsavtal i december 2022 där Boden fick fortsätta sända sina hemmamatcher säsongen ut.

Nytt tv-avtal 2023

I augusti 2023 infördes ett nytt tv-avtal, med Boden, där klubbar med flest betalande abonnemang för den gemensamma tv-produktionen blev belönade med större ekonomisk kompensation, enligt NSD.

– Det är faktiskt en effekt av att Boden tog striden, sade Bodens ordförande Markus Sammeli då till NSD.

Den 14 februari i år rapporterade NSD att Boden åter ska ansöka om medlemskap i hockeyettan. Konflikten stoppar inte längre Boden från att återvända som medlem.

– Nu har vi egentligen inget val. Antingen är vi med i hockeyettan eller så spelar vi i tvåan. Nu ska alla vara med, sade Sammeli.

"Grundförutsättning för att öka intäkterna"

Tisdagens besked att Svenska ishockeyförbundet och hockeyettan nu tecknat ett avtal till 2029/2030 är positivt enligt hockeyettans ordförande Håkan Svensson.

"Det här nya avtalet är en grundförutsättning för hockeyettan att kunna öka intäkterna på våra sändningar och det här ger en långsiktighet i vårt viktiga arbete att bygga ligan och dess klubbar. Det är positivt att alla de tre största hockeyligorna i Sverige nu har samma avtalsstruktur och längd", säger Svensson i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!