"De skrek, tog kort och filmade oss"

På isen var det lugnt i onsdagens hockeyderby mellan VIK och Oskarshamn. Men på läktarplats så lyckades fyra Oskarshamnssupportrar ta sig in mitt i VIK-klacken.

Här är delar av VIK-klacken i Oskarshamn i onsdags.

Här är delar av VIK-klacken i Oskarshamn i onsdags.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Ishockey2018-11-08 17:15

– Det kändes inte helt bra. I periodpausen mellan den andra och tredje perioden stod det plötsligt fyra yngre män bakom oss som vi inte kände igen från varken bussresan eller tidigare under matchen, säger en VIK-supporter som vill vara anonym.

Han fortsätter:

– När matchen väl kom igång började de agera ganska märkligt. Det applåderades när Oskarshamn gjorde något bra samtidigt som de stod och tog kort och filmade oss andra i klacken. Och senare när IKO gjorde 3–1-målet började de applådera, skrika och höja armarna bort mot Oskarshamns klacksektion. Då började vi verkligen ifrågasätta vad de gjorde där.

Han berättar att de fyra männen inte svarade på frågorna som flera personer i VIK-klacken började ställa. Inte heller ordningsvakter, polis eller matchvärdar verkade bry sig om händelsen.

– Om det var något jag reagerade på var det hur alla med ett ansvar för säkerheten i arenan nonchalerade det. Jag tycker i alla fall att matchvärderna borde stå med ansiktena mot klacken för att se om något händer eller om några är onyktra. Men de reagerade inte alls när fyra stycken ställde sig hos oss och skrek och tjoade när IKO gjorde mål.

Var ni och pratade med de säkerhetsansvariga?

– Ja, och det var inte bara jag. Fast när vi kom ner till vakterna så sade de bara att någon hade svimmat på ett annat håll i arenan och var tvungna att hand om det. Men då är det väl bara att skicka dit någon annan?

Polisen fanns också i närheten, men agerade inte heller enligt VIK-supportern som vi pratat med.

– Nu kanske de här personerna inte var några bråkståkar. Fast det märktes att de var lite alkoholpåverkade... och man tänker alltid vad som hade kunnat hända. Liksom, om det varit AIK:s klack istället, vad hade hänt då.

Till slut fick flertalet VIK-supportrar ta saken i egna händer.

– Vi sade att "ni får faktiskt gå härifrån nu". Fem minuter senare lämnade de och dök upp mitt i Oskarshamnsklacken. Nu gick det bra, men det hade också kunnat hänt något. Säkerheten kändes inte bra och det var många i klacken som reagerade på hur hela situationen sköttes. Det är, enligt mig, inte vi själva som ska behöva ta hand om en sådan sak mitt under en match.

Johnny Nehls, säkerhetschef i IK Oskarshamn, svarar till Sporten: "Jag fick den här informationen till mig efter matchen och vi håller på att undersöka det just nu. För tillfället vet vi inte vilka personer det rör sig om, utan det är det vi försöker ta reda på. Men vissa av publikvärdarna var utrustade med kamera, så vi hoppas att det kan gå att identifiera på så sätt. Det är beklagligt att det har hänt men vad vi har förstått hade de berörda inga lagtillhörigheter på sig. För annars hade de inte kommit upp dit alls."

Johnny Nehls avslutar:

– Vad vi förstod på ordföranden i RödBlåa-fans, som kontaktade oss, påpekade man dock vad som hade hänt först efter matchen. Därför kan jag inte säga så mycket mer om det andra. Däremot ska det alltid stå en publikvärd kvar, oavsett om det hänt något på en annan del av arenan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!