LHC har klart med stort miljonlĂ„n – för att klara vĂ„ren

Att klara likviditeten under vÄren har varit ett orosmoln för Linköping HC. Men inte lÀngre. Corren kan avslöja att klubben har klart med miljonlÄn frÄn aktieÀgare och sponsorer.

LHC lÄnar pengar av det lokala nÀringslivet.

LHC lÄnar pengar av det lokala nÀringslivet.

Foto: BildbyrÄn

Ishockey2021-02-26 11:54

Idrottsklubbarnas ekonomi har som bekant fĂ„tt sig rejĂ€la törnar i coronavirusets spĂ„r och för LHC har det stora bekymret varit att hantera den tuffa likviditeten nĂ€r de tĂ€nkta intĂ€kterna uteblivit. 

Men nu bekrĂ€ftar ordföranden Roger Ekström att lĂ€get har ljusnat. Klubben Ă€r överens med ett tiotal av de ursprungliga aktieĂ€garna frĂ„n nyemissionen 2019 samt ytterligare nĂ„gra sponsorer om ett vĂ€l tilltaget lĂ„n – och en del av lĂ„ngivarnas pengar finns redan pĂ„ klubbens konto.

– Jag Ă€r oerhört ödmjuk och tacksam över stödet. Det kĂ€nns jĂ€ttebra och gör det lĂ€ttare att andas. Resultatet kontra det egna kapitalet har vi haft under kontroll, medan likviditeten verkligen har varit en utmaning, sĂ€ger Roger Ekström.

Hur ser upplÀgget ut?

– Vi fĂ„r pengarna nu med en lĂ„ngsiktig Ă„terbetalningsplan. Vi riskerar inte att fĂ„ ett nytt problem i knĂ€et i sommar. Det Ă€r vĂ€ldigt fördelaktiga villkor för vĂ„r del.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Mellan fem och tio miljoner kronor.

Det Ă€r sju matcher kvar att spela i SHL och tabelljumbon behöver vinna merparten för att undvika nervpirrande kvalspel. 

– Jag tror att de flesta förstĂ„r att vi ogĂ€rna pratar om vad som kan hĂ€nda och att det kan bli allsvenskan. Men sjĂ€lvklart fĂ„r man ha tvĂ„ tankar i huvudet, sĂ€ger Ekström.

Det finns en plan B?

– Det finns bĂ„de en plan A och en plan B. Men vi aktiverar ju inte den nu. Skulle det vĂ€rsta hĂ€nda klarar vi det ocksĂ„. Det Ă€r inte sĂ„ att vi pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r konkursmĂ€ssiga. JĂ€mfört med mĂ„nga andra som jag pratar med kĂ€nner jag mig ganska trygg dĂ€r.

Ordföranden rĂ€knar med ett minus pĂ„ sju–Ätta miljoner kronor för verksamhetsĂ„ret, vilket innebĂ€r att det inte finns nĂ„gon risk att hamna pĂ„ negativt eget kapital.

– Utanför SHL-tabellen mĂ„r vi rĂ€tt bra. Efter omstĂ€ndigheterna vĂ€l, skulle jag sĂ€ga. I övrigt ligger det i fas med ungdomsverksamhet och akademi. PĂ„ damsidan fungerar det jĂ€ttebra och vi spelar SM-kvartsfinal pĂ„ mĂ„ndag.

Ja, vad hÀnder dÀr till nÀsta sÀsong?

– Satsningen fortsĂ€tter. Sen exakt hur mycket ekonomi vi kan satsa beror pĂ„ om vi spelar i SHL eller inte. SĂ„ Ă€r det ju.

Pengarna frĂ„n externa finansiĂ€rer som skulle gĂ„ till nyförvĂ€rv, men som inte anvĂ€ndes – kan de sparas för framtiden?

– Nej, de var öronmĂ€rkta för spelare in den hĂ€r sĂ€songen.

Matchdags

LHC–Örebro

SHL, Saab arena, lördag 15.15

LÀget i laget: Fortsatt lÄng frÄnvarolista, men Max Lindroth och David Rautio Äter efter sjukdom.

LÀget i botten: Malmö 50 poÀng (40 matcher), Oskarshamn 49 (42), BrynÀs 48 (41), HV 47 (44), LHC 47 (45).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!