Svea tillbaka efter skadan: "Upp och ner mentalt"

En efterlängtad comeback. Det blev det för Svea Backstad i onsdags. Då gjorde hon sin första match på drygt ett år efter att ha jobbat sig tillbaka från en tuff knäskada. "Det har varit upp och ner mentalt under vägen, men det känns härligt att kunna spela igen", säger hon.

Svea Backstad är tillbaka efter ett drygt års skadefrånvaro. Nu hoppas 19-åringen att knät håller så hon kan satsa fullt ut på både innebandy och fotboll.

Svea Backstad är tillbaka efter ett drygt års skadefrånvaro. Nu hoppas 19-åringen att knät håller så hon kan satsa fullt ut på både innebandy och fotboll.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-12-08 16:35

I slutet av november förra året var olyckan framme. En då 18-årig Svea Backstad skadade knät under en fotbollsträning. En tuff motgång för en ung spelare som etablerat sig på A-lagsnivå för både Vimmerby IF och Vimmerby IBK.

– Undersökningen visade att både menisken och det främre korsbandet var av. Jag fick tid för operation och därefter var prognosen att jag skulle behöva 9–12 månader för återhämtning, säger Svea och beskriver den första tiden efter operationen som tuff.

– Det var jobbigt i början. Jag kände mig svag och hade ont. Sedan blev det bättre när jag kunde börja ta lugna promenader och köra lätt styrketräning. Jag har egentligen inte haft några bakslag under rehabperioden utan det är mest att det varit upp och ner mentalt. Att ha tålamodet att hålla ut hela vägen var en prövning.

Svea har under hela året funnits med på både fotbolls- och innebandylagets träningar och matcher.

– Det har hjälpt mycket att kunna känna att man är en del av laget även om jag inte är med ute på planen. Under hösten har jag trappat upp träningen med VIBK successivt och varit ännu mer delaktig.

I onsdags var hon redo för comeback hemma mot Tranås. Nästan prick 10 månader efter att operationen av knät genomfördes.

Hur kändes det?

– Det var väldigt roligt att vara tillbaka på planen. Jag kände mig helt redo nu och även om skadan alltid finns i bakhuvudet var det inget som störde mig under matchen.

undefined
Svea Backstad spelade back för VIBK mot Tranås.

Vimmerby IBK:s tränare Jonas Karlsson uppskattade också att ha Svea tillbaka.

– Hon visade direkt att hon kommer att bli en tillgång för laget. Hon tillför mycket ute på planen. Den enda lilla nackdelen är att jag kommer att sakna henne som sidekick på ledarbänken. Hon har gjort ett fantastiskt jobb där under hösten.

Innan skadan spelade Svea center en hel del. Nu tog hon ett steg ned i försvaret.

– Jag och Jonas hade en dialog kring det och kändes lite lugnare att komma tillbaka som back. Det blir lite färre påfrestande löpningar där.

Efter ett år utan Innebandy och fotboll är Svea inställd på att komma tillbaka fullt ut. På båda fronterna.

– Jag vill definitivt satsa på fotbollen också. Just nu vill jag fokusera på innebandyn i första hand, men till våren är jag sugen på spel med VIF igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!