"Det handlar om att folk ska känna sig trygga"

Snart får idrotten fylla arenorna till brädden med publik, och det planerar man att göra. Men ändrade beteendemönster kan förändra evenemangen. –Det handlar om att folk ska känna sig trygga, det är knäckpunkten, säger Jesper Larsson i IFK Kristianstad.

IFK Kristianstads arena brukar locka storpublik. Nu planeras för att de ska känna sig trygga när de nu får återvända till läktarna. Arkivbild.

IFK Kristianstads arena brukar locka storpublik. Nu planeras för att de ska känna sig trygga när de nu får återvända till läktarna. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Idrott2021-09-08 16:48

Sportchefen för handbollsklubben planerar nu för att arenan i Kristianstad under de första veckorna av handbollsligan får ta in 1 200 åskådare, enligt coronarestriktionerna. Till hemmamatchen mot IFK Skövde den 1 oktober har alla publikrestriktioner tagits bort och man får släppa in 5 200.

Det planerar man att göra.

– Absolut, gärna mer än fullt, för att fira, säger Larsson med ett skratt.

– Vi förstår att pandemin inte är över, men med lite smarthet och människors klokhet tror jag att vi kan fylla hallen på ett bra, vettigt och smidigt sätt.

Han tror att folk fortsätter att hålla sig till de allmänna rekommendationerna om avstånd, inte kramas och att tvätta händerna.

– Och vi ska ha fler entréer och ska försöka fixa fler biljettscanner för att säkra in- och utgångar. Jag tror att det är viktigt att folk inte känner sig trängda. Att göra det på bästa sätt så att folk känner sig trygga, det blir knäckpunkten, menar Larsson.

"Hejdundrande fest"

Den 3 oktober ska det spelas Stockholmsderby i fotbollsallsvenskan mellan AIK och Djurgården på Friends arena.

Arenan har en publikkapacitet på mer än 50 000. Men så många får nog inte gå på matchen med tanke på polisens så kallade villkorstrappa, som innebär begränsningar på vissa läktarsektioner efter tidigare incidenter.

– Det är polisen som bestämmer (publikantalet), men vi ska planera så att det blir en hejdundrande fotbollsfest, säger AIK:s klubbdirektör och vd Björn Wesström.

Han säger att AIK tänker släppa in så mycket folk man får, och han tror att det kommer att bli mycket folk på derbyt.

– Med AIK och Djurgården, där båda lagen är med i toppstriden, kommer det att locka fullt hus, det är vi säkra på.

Wesström tror också att det blir en lugn tillställning, utan derbystök.

– Jag tror att matchen har alla förutsättningar att bli en enorm fest. Och vi har bedrivit smittsäkra evenemang hittills och vår plan är att göra det fortsättningsvis också.

Ändrade beteendemönster

Inom SHL-ishockeyn ser man också fram emot att få fylla arenorna igen från den 29 september.

– Det är en normalitet vi återgår till. Sen finns de säkert de som känner vaksamhet och aktsamhet, det har vi ju lärt oss sen pandemins utbrott, säger Färjestads vd och general manager Stefan Larsson.

Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler fyller på:

– Jag tror, personligen, att folk har ändrat beteendemönster och blivit mer restriktiva, framför allt håller sig hemma när de inte är friska. Det handlar om sunt förnuft. Vi har en bra evenemangsarena (Scandinavium) med kunnig personal och det finns flöden hur man jobbar med publikevenemang. Vi känner oss trygga.

Fakta: Idrottspublik och corona

Den 7 september beslutade regeringen att steg 4 i avvecklingen av restriktioner införs från och med 29 september. För idrottsföreningar och förbund innebär det att maxtak för publik tas bort. Dessutom tas krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap bort.

Regeringen remitterar också ett förslag om att ge möjlighet för vaccinbevis för evenemang med fler än 15 000 åskådare vid behov, det vill säga om smittläget försämras och restriktioner måste införas på nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!