Hoppas på vibbar från 1974

Det är 44 år sedan Dackarna och Smederna möttes senast i en match som gällde SM-medaljer. Då var Tommy Johansson en av förarna som snuvade Smederna på SM-guldet och såg till att Dackarna tog brons.

Ur Vimmerby TIdning den 12 september 1974. Dackarna snuvade Smederna på guld.

Ur Vimmerby TIdning den 12 september 1974. Dackarna snuvade Smederna på guld.

Foto:

Speedway2018-09-25 08:00

Vi backar bandet till 1974 då speedwayarenan i Eskilstuna hette Snälltorpet, låg mitt i centrum och drog tusentals åskådare. Hemmalaget Smederna hade satt champagnen på kylning, och vid seger mot Dackarna var guldet deras. Då liksom nu, körde de för att försvara SM-guldet som de även vann 1973. Dackarna kunde inte nå guldet - men vid seger skulle det bli medalj. Så blev det. De båda toppförarna Tommy Johansson och Jan Simensen gick i bräschen mot hemmastjärnorna med Tommy Jansson och Bengt ”Benga” Jansson i spetsen. I och med Dackarnas triumf missade Smederna SM-pallen helt, och guldet gick till Getingarna medan Vargarna tog silvret.

– Det är ett fint minne som väcks till liv när du tar upp det. Jag tror att både jag och ”Simen” körde in full poäng i den matchen. Det hade ju varit roligt om något sådant kunde upprepas, säger Tommy Johansson, i dag vice ordförande i Dackarna, som var trea i seriens snittliga den säsongen.

– Jag minns att vi gjorde en riktigt bra match däruppe, men också att några förare i hemmalaget inte alls presterade på topp, fortsätter han.

44 år senare är Tommy Johansson åter med i en speedwayrysare mellan Smederna och Dackarna. Nu i egenskap av vice ordförande, och en Målillaklubbens nyckelpersoner i styrelsen. Det var längesedan han lade släpskon till evig vila, men anspänningen finns där även som styrelseledamot.

– Det känns oerhört ovisst. Mer ovisst än någonsin skulle jag vilja säga. Varje heat kommer att bli väldigt viktigt, säger Tommy Johansson.

Vad kommer att avgöra tror du?

– Dagsformen på förarna. Helt klart. Det kommer att vara väldigt små marginaler som avgör, säger Tommy Johansson.

Finalserien inleds i Målilla i kväll. Många supportrar har ifrågasatt lagledningens val av att börja hemma - och inte avsluta med möjligheten att köra hem guldet inför hemmasupprtrarna. Tommy Johansson backar lagledningens val.

– Peter och Johan har visat en enorm fingertoppskänsla under hela säsongen, och känner att det här är det bästa valet. Sedan kan man självklart ha åsikter om det, men det här är inget som vi i styrelsen har lagt oss i. Ser man även till statistiken så missade Vetlanda guldet förra året när de började borta och skulle köra hem guldet hemma, och vi såg också hur det var för Rospiggarna i semifinalen, säger Tommy Johansson, som gärna ser en repris från 1974.

Tommy Johansson tror på en väldigt jämn SM-final.
Tommy Johansson tror på en väldigt jämn SM-final.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!