Kindaryttare i Duseborg

I helgen avgörs en av landets största fälttävlanstävlingar och bland deltagarna syns Pernilla Bjuhr från Kinda. För första gången någonsin rymmer arrangemanget på Duseborg även en internationell stortävling i form av Nordiska Mästerskapet.

På väg till Duseborg. I morgon ska Pernilla Bjuhr och hästen Durage tävla i Duseborg - en tävling som ryttarna själva betraktar som en av landets finaste.

På väg till Duseborg. I morgon ska Pernilla Bjuhr och hästen Durage tävla i Duseborg - en tävling som ryttarna själva betraktar som en av landets finaste.

Foto:

Hästsport2002-05-31 06:47

Året var 1992 när fälttävlan på Duseborg, beläget strax utanför Linköping, arrangerades för första gången.
Då anslöt 26 startande till den svåra klassen - en siffra som sedan årligen har stigit för att i år sluta på 67.
Genom årens lopp har Duseborg fått stå värd för tre svenska mästerskap, uttagningstävling för de svenska OS-ryttarna till Atlanta 1996 samt då i år det Nordiska Mästerskapet.

Hård konkurrens
Tävlingarna avgörs såväl individuellt som lagvis och konkurrensen är hård. En rad svenska ryttare har dock chansen att lyckas väl.
I den översta klassen
CIC** syns bland annat Anna Nilsson (med hästen Azzaro Z), Viktoria Tevell (Montage) samt Karin Magnusson (Skott), den sistnämnda från Linköping. I klassen under, CIC*, tävlar 56 ryttare och en av dem är Pernilla Bjuhr från Kinda Ryttarförening. Hon ställer visserligen inte upp i det Nordiska Mästerskapet, men har lyckats kvalificera sig till den öppna klassen i Duseborg.
- Jag har varit med i staben som räknar resultat i tio år och att nu äntligen få vara med och tävla ska bli en höjdare, säger Pernilla Bjuhr som ställer upp
med åttaåriga hästen Durage.
Tillsammans har de genomfört ett antal lyckade tävlingar, däribland presterade de väl vid Tranemo CIC* för bara några veckor sedan.
Fälttävlan rymmer dressyr och hoppning under lördagen, medan terrängen avgörs
på söndagen.
Pernilla Bjuhr har legat i hårdträning, men vill inte sätta allt för höga mål.
- Jag siktar bara på att ta mig runt, säger hon och berättar vidare att det framför allt är banhoppningen som kan ställa till problem.
- Där har vi rivit lite mycket kanske. Men terrängen känns säker och har vi lite flyt på dressyren ska det nog gå bra.
Duseborg är den första internationella tävlingen för Pernilla Bjuhrs del.
- Egentligen är inte banan svårare än en vanlig SM-tävling. Den är visserligen lite längre och har fler språng, men höjden och bredden är densamma nu, säger hon.
I dag är det lottning av startordningen och i helgen är det dags för ett avgörande inför vad som väntas bli en publikattraktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!